Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa Sas/ECR. PHOTO: Facebook LĎN

L. Ď. Nicholsonová: Je nelogické podmieniť športové aktivity v exteriéri negatívnym testom

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS/ECR) sa vyjadrila k povinnosti preukazovať sa negatívnym testom na COVID-19 aj pri športových aktivitách v exteriéri.

Prepis videa si môžete prečítať tu:

Ako bežkyni, ktorá sa pohybuje v prostredí aktívnych športovcov, mi príde nelogické, že vláda podmienila športové aktivity v exteriéri alebo pobyt v prírode negatívnym testom, najmä ak zoberiem do úvahy, že ten test má platiť sedem dní. Pozerali sme si s mojím tímom dáta o tom, kde sa najčastejšie ľudia nakazia a je to skôr v interiéroch, v rodinách, na oslavách atď. Ak ešte zoberieme do úvahy tzv. Britskú mutáciu, ktorá sa šíri oveľa rýchlejšie, aj podľa vedcov nie je rozumné zhromažďovať veľa ľudí na odberných miestach. 

Vedci zo všetkých európskych krajín, Slovensko nevynímajúc, odporúčajú ľuďom počas lockdownu aktívny pohyb vonku. A to jednak kvôli tomu, že ľudia s obezitou patria medzi najrizikovejšiu skupinu, ale aj kvôli tomu, že pohyb na čerstvom vzduchu býva aj výbornou psychohygienou a ochranou pred vyhoretím, či depresiou.  Pre mnohých z nás je šport vonku posledným spôsobom ako sa odreagovať. Ak teda vláda nemá dáta o tom, že by sa na Slovensku pri aktívnom pobyte vonku nakazili ľudia Covidom, mala by zvážiť, či je rozumné túto aktivitu obmedzovať podmienkou negatívneho testu. 

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Aktuálne v EÚ nie je krajina, ktorá by zakázala outdoor športovanie. Aj tu, v Bruseli  voľne a bez obmedzení  zabehať alebo zahrať vonkajšie športy na ihriskách pri dodržiavaní odstupov. Individuálne športy v exteriéri sú povolené vo všetkých EÚ krajinách.

Vedci, aj dáta zo sveta hovoria jednoznačne. Kľúč zo začarovaného kruhu nie je celoplošné testovanie, ale lockdown v rozumnej miere a rýchle a masívne očkovanie. Napríklad  Izrael má už zaočkovaných viac ako 75% obyvateľov nad 65 rokov. Prvú dávku vakcíny dostali v Izraeli už zhruba dva milióny ľudí. Podiel pozitívne testovaných sa v zaočkovanej skupine znížil až o 33 percent proti nezaočkovaným. 

Keby sme sa naučili vychádzať z dát a z toho, čo za hranicami funguje, ušetrili by sme si množstvo neefektívne vynaloženej energie, negatívnych reakcií verejnosti aj peňazí. 

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ odsúdila odpálenie balistickej rakety zo strany KĽDR

Európska únia v pondelok kritizovala Severnú Kóreu za nedeľnú skúšku balistickej rakety stredného doletu na …

Consent choices