korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

I. Korčok: Vymenovanie Jána Kubiša na významný post OSN je potvrdením jeho kvalít, aj našej diplomacie

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vymenoval v pondelok 18. januára 2021 slovenského diplomata Jána Kubiša za svojho nového osobitného vyslanca pre Líbyu a vedúceho podpornej misie OSN v Líbyi (UNSMIL).

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vyjadruje Jánovi Kubišovi plnú podporu pri výkone jeho funkcie a tiež presvedčenie, že svojim úsilím prispeje k dosiahnutiu trvalého mieru v Líbyi. „Menovanie Jána Kubiša na ďalší mimoriadne významný post OSN vnímam ako potvrdenie jeho vysokých odborných kvalít a tiež ako ďalší dôkaz toho, že Slovensko má diplomatov, ktorí môžu svoje skúsenosti zúročiť v dôležitých medzinárodných funkciách,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok.

Ján Kubiš v pozícii osobitného vyslanca pre Líbyu nahradí Ghassana Salamého z Libanonu, ktorý z funkcie rezignoval zo zdravotných dôvodov v marci 2020. Odvtedy bola vedením misie UNSMIL dočasne poverená americká diplomatka Stephanie Williamsová.

Vymenovanie Jána Kubiša prichádza v období prebiehajúceho mierového procesu v Líbyi, po tom, ako sa dve hlavné strany konfliktu, vláda národnej jednoty v Tripolise a Líbyjská národná armáda Chalífu Haftara sídliaca na východe krajiny, v októbri 2020 dohodli na prímerí. Ako osobitný vyslanec Generálneho tajomníka OSN sa Ján Kubiš bude venovať najmä mediačnému úsiliu s líbyjskými a medzinárodnými aktérmi s cieľom podpory mierového procesu a ukončenia konfliktu v krajine.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ján Kubiš pôsobil vo funkcii generálneho tajomníka OBSE (1999 – 2005). V rokoch 2006 – 2009 bol ministrom zahraničných vecí Slovenskej republiky. Následne pôsobil ako výkonný tajomník Európskej hospodárskej komisie OSN so sídlom v Ženeve. V rokoch 2011 až 2015 viedol misiu OSN v Afganistane (UNAMA), následne do roku 2018 pracoval ako osobitný predstaviteľ GT OSN pre Irak a od roku 2019 doposiaľ je osobitným koordinátorom OSN pre Libanon.

O mam

Odporúčame pozrieť

osn

EÚ na 78. zasadaní Valného zhromaždenia OSN: globálne opatrenia a solidarita

Delegácia Európskej komisie na vysokej úrovni sa budúci týždeň v New Yorku zúčastní na 78. …

Consent choices