PHOTO: screenshot © European Union.

Uväznenie A. Navaľného: Europoslanci žiadajú ďalšie sankcie voči ruským predstaviteľom

Poslanci v utorok ostro odsúdili zatknutie Alexeja Navaľného v Rusku a vyzvali EÚ, aby rozšírila aktuálne sankcie na ruských predstaviteľov, ktorí sú zapletení do jeho uväznenia.

Zákonodarcovia v rámci utorňajšej rozpravy so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom vyzvali ruské orgány na okamžité prepustenie ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. Zdôraznili tiež, že zatknutie Navaľného a spôsob, akým k nemu došlo, je jednoznačne v rozpore s medzinárodným právom a ruskou ústavou.

Poslanci zároveň vyzvali na rozšírenie sankcií, ktoré sa aktuálne vzťahujú na ruských predstaviteľov zodpovedných za otravu Alexeja Navaľného, aj na osoby zapletené do jeho uväznenia. V takýchto prípadoch Únia nesmie váhať a mala by využiť nový globálny sankčný režim EÚ v oblasti ľudských práv (únijná obdoba Magnitského zákona), zdôraznili poslanci.

Podľa niektorých zákonodarcov musí byť na Kremeľ vyvinutý väčší tlak, aby sa zodpovedal za porušovanie ľudských práv a spolitizovanie ruského justičného systému. Niekoľko rečníkov vyzvalo EÚ, ako aj príslušné vlády členských štátov a regionálne vlády, aby za účelom uvalenia náležitých ekonomických sankcií na ruskú vládu zastavili zvyšné práce na výstavbe plynovodu Nord Stream 2.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Časť zákonodarcov vyslovila názor, že ruský prezident Vladimir Putin sa bojí vydať cestou bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka, a preto sa zo všetkých síl usiluje uväzniť kritikov režimu.

Videozáznam celej rozpravy je k dispozícii tu. Vyhlásenia jednotlivých rečníkov sú k dispozícii po kliknutí na ich mená:

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices