Najvyšší drevený kríž na Slovensku. Photo: Marta Turisová

Počas pandémie Covid-19 sa výrazne zhoršila miera náboženskej sobody vo svete

Na svete je pre svoje náboženské presvedčenie prenasledovaných 340 miliónov kresťanov. To je o 30 miliónov viac ako minulý rok. Jednou z hlavných príčin zhoršujúcej sa situácie je aj náročná pandemická situácia. Covid-19 sa stal nebezpečnou zbraňou v rukách ľudí, ktorí chcú potláčať a vyhladiť kresťanstvo. Situáciu popisuje tohtoročná správa World Watch list 2021 ktorú minulý týždeň predstavila nezisková organizácia Open Doors so sídlom v USA a Veľkej Británii. Inštitúcia sa snaží pomáhať prenasledovaným pre vieru vo viac ako 60 krajinách sveta.

Vo viacerých krajinách Ázie a Afriky sa občanom s kresťanským vierovyznaním nedostáva dostatočnej zdravotnej starostlivosti, alebo sa odopiera prístup ku základným potravinám, kým sa nerozhodnú verejne vzdať svojho presvedčenia. V Kolumbii sú kvôli strachu z nákazy katolícki kňazi využívaní lídrami ozbrojených jednotiek  ako miestny posluhovači a riskujú tak svoje životy a zdravie. Čo je najhoršie, celosvetovo až o 60% stúpol počet vrážd kresťanov pre vieru. Zvýšil sa tiež počet násilných konverzií a nútených sobášov, čo poukazuje na skutočnosť, že veľmi často sú obeťami nábožensky motivovaného násilia ženy.

„Miera tolerancie menšinového náboženského presvedčenia predstavuje lakmusový test celkového dodržiavania ľudských práv v každej spoločnosti. Tu sa ukazuje, či štát chce byť férový a rovnako spravodlivý voči všetkým svojim občanom“, hovorí Ján Figeľ, bývalý Osobitný vyslanec Európskej únie pre slobodu náboženstva alebo viery vo svete v reakcii na zhoršujúci sa situáciu.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

„Nám, ako kresťanským demokratom nemôže byť ľahostajné prenasledovanie pre akékoľvek náboženské presvedčenie. O to viac v tomto náročnom čase, kedy musíme čeliť mnohým humanitárnym a ekonomickým výzvam. Ako sme v Európskom parlamente upozornili na nespravodlivé väznenie a zneužívanie Ujgurov v pracovných táboroch v Číne, pripravujeme aj kroky smerujúce k výraznejšiemu dodržiavaniu základných ľudských práv voči kresťanom,“ dodáva poslanec Európskeho parlamentu za KDH, Ivan Štefanec.

O mam

Odporúčame pozrieť

Von der Leyenová: Pandémia koronavírusu už nie je hrozbou, EÚ navždy zmenila

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala oznámenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), že …

Consent choices