Eduard Heger Foto: MFSR

ROZHOVOR s Eduardom Hegerom: Verím, že ľudia v roku 2023/2024 už pocítia výsledok investícií z fondu obnovy

Prinášame vám ďalší rozhovor, tentoraz s ministrom financií Eduardom Hegerom, s ktorým sme sa rozprávali o fonde obnovy, z ktorého bude Slovensko čerpať miliardy eur. Ministra financií sme sa pýtali, či očakáva v blízkej budúcnosti výmenu predsedu vlády prípadne odvolanie ministra hospodárstva. Jeho odpoveď znela: „Ja niečo také neočakávam.“

V rozhvore sa dozviete:

  • aktuálne politické nálady v rámci koalície,
  • či očakáva rekonštrukciu vlády,
  • kedy by mali byť schválené jednotlivé projekty čerpané z fondu obnovy,
  • kedy by sme mohli pocítiť efekt využitia financií z fondu obnovy,
  • prečo neprechádza plán procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie,
  • prečo neprechádza plán procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie,

Vnútrokoaličné spory

Ministra sme sa pýtali aj na aktuálnu náladu v koalícii a na vnútrokoaličné spory. Minister Heger je presvedčený, že by komunikácia medzi predstaviteľmi vlády prebiehala inak, keby sme neriešili pandémiu. Úrad vlády v uplynulých dňoch zverejnil nahrávku, ktorá mala potvrdiť, že minister hospodárstva súhlasí s čeloplošný testovaním. Minister financií na upresnenie uviedol, že „sme žili v tom súhlase.“ V rozhovore sa zvrtla reč aj na možnú rekonštrukciu vlády. Jeho odpoveď zistíte v rozhovore.

Fond obnovy

Slovensko bude mať možnosť čerpať v najbližších rokoch miliardy eur z fondu obnovy. Ministerstvo financií zaslalo svoj návrh do Bruselu ešte koncom minulého roka, pričom schvaĺovať by sa mal začiatkom mája. Podľa ministra viaceré členské krajiny sa rozhodli zaslať svoj návrh neskôr, a tak budú mať kratší čas na čerpanie financií. Minister je presvedčený, že financie z EÚ by sa mali využiť tak, aby investície boli citeľné a kvalitné. „Verím tomu , že ľudia v 2023-2024 už pocítia výsledok investícií,“ uviedol Eduard Heger.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Viacerí europoslanci vyzvali ministra, aby sa do plánu zapracovalo aj vybudovanie cyklotrás. Realizácia týchto návrhov by však bola ťažká , totiž sú tam implementačné riziká. Autori petície Klíma ťa potrebuje žiadali ministerstvo, aby slovenský plán obnovy prešiel posudzovaním, aký bude jeho dopad na životné prostredie. Podľa Hegera ho komisia nepožaduje, lebo situácia je mimoriadna a posudzovať ho bude Európska komisia.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Alex BRENNINKMEIJER

Európski audítori: Celkovú výkonnosť fondu obnovy EÚ nemožno dostatočne zmerať

Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti (RRF), známy ako fond obnovy EÚ, má nedostatky v …

Consent choices