pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/ počas online vystúpenia v Európskom parlamente. PHOTO: European Union 2021.

Peter Pollák: V ére digitálnych technológií musí mať každý zamestnanec možnosť v čase voľna odmietnuť zamestnávateľovi plnenie pracovnej úlohy bez postihu

EÚ/SLOVENSKO / Európsky parlament požaduje zakotviť do legislatívy takzvané právo na vypnutie. Snahou je, aby mali ľudia v tejto čoraz viac digitálnej dobe priestor na svoje súkromie a mohli sa nerušene venovať rodine a svojim koníčkom. V praxi by to znamenalo, že vám šéf po pracovnej dobe nesmie volať ani písať emaily, či posielať správy.

Telefonuje vám zamestnávateľ po pracovnej dobe? Aj vám sa stáva, že vám pošle smsku alebo email a očakáva promptnú reakciu? To všetko má byť minulosťou. Európsky parlament požaduje zakotviť do legislatívy tzv. právo na vypnutie, aby ľudia v tejto čoraz viac digitálnej dobe mali aj právo na svoje súkromie, mohli sa nerušene venovať rodine a svojim koníčkom.

Keď sa vrátime do minulosti do čias ešte pred mobilnými telefónmi, zohnať svojho zamestnanca po pracovnej dobe bol niekedy nadľudský výkon. “Je nevyhnutné, aby mal v ére digitálnych technológií každý jeden zamestnanec možnosť v čase vlastného voľna odmietnuť zamestnávateľovi plnenie pracovnej úlohy bez postihu,” uviedol europoslanec Peter Pollák (OĽaNO/EPP).

Európsky parlament presadzuje, aby bolo tzv. právo na odpojenie po pracovnej dobe zadefinované ako základné právo v celej Európskej únii. “Potrebujeme naozaj mať balanc medzi tým, koľko pracujeme a časom pre rodinu, blízkych a časom na oddych,” upozornil europoslanec Martin Hojsík (PS/RE). “Napríklad v niektorých krajinách je stanovené, do ktorej večernej hodiny môžu zamestnávatelia posielať pracovné emaily svojim zamestnancom,” vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EPP).

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

Niektorí europoslanci ale upozorňujú, že podľa európskej smernice o pracovnom čase už teraz existuje denne nárok na 11-hodinový nepretržitý oddych. A mali by sme skôr vymáhať už existujúce pravidlá. “Lebo skončíme s tým, že budeme mať legislatívnu džungľu, veľa zákonov a aj tak sa nebudú realizovať, nebudú sa vymáhať,” skonštatoval europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR).

Dolaďujú sa tak detaily, ktorou cestou sa vyberieme. Výsledkom však bude garantované právo nedvíhať telefón, neodpovedať na e-maily či správy. A legislatívu bude prekladať práve výbor pre sociálne veci, ktorý vedie slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS/ECR). “Ak je tej práce príliš veľa a nie je tam ten aktívny oddych, tak častokrát dochádza k vyhoretiu alebo aj k nejakým vážnejším psychickým problémom,” dodala Nicholsonová.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices