erasmus
Ilustračné PHOTO © European Union.

Čo je to cena Karola Veľkého? Zapojiť sa môžete aj vy!

Európsky parlament spoločne s Nadáciou medzinárodnej ceny Karola Veľkého v Aachene už od roku 2008,  každoročne vyzýva mladých ľudí zo všetkých členských štátov EÚ, aby predložili projekty, ktoré realizujú mladí pre mladých ukazujúc aktívnu účasť na rozvoji Európy.

Cieľom je povzbudiť hlavne mladých ľudí, aby vymýšlali  projekty na podporu EÚ, ktorú zafinancuje práve ona. Predchádzajúci víťazi boli ocenení za  projekty, ako sú napríklad výmenné programy mládeže, športové, umelecké alebo kultúrne podujatia ale môžu mať aj formu internetových projektov s európskym rozmerom. Tu si môžete prečítať o projektoch predchádzajúcich víťazov.

Prihlásiť sa môžu mladí ľudia vo veku od 16 do 30 rokov zo všetkých členských štátov EÚ. Prihlásiť sa môžete aj individuálne alebo, pokiaľ možno, v skupinách. Európsky parlament uvádza, že projekty by sa mali zameriavať na: „európske a medzinárodné porozumenie; posilňovať rozvoj spoločného povedomia o európskej identite a integrácii, poskytovať vzory pre mladých ľudí žijúcich v Európe a ponúkať praktické príklady spolunažívania Európanov ako jedného spoločenstva.“

Najlepší projekt získa 7 500 EUR, druhý v poradí 5 000 EUR a tretí 2 500 EUR. Okrem finančnej odmeny dostanú traja európsky víťazi pozvánku na návštevu Európskeho parlamentu v Bruseli alebo Štrasburgu. Taktiež jeden zástupca každého z 27 národných víťazov je na niekoľko dní pozvaný do Aachenu, kde sa zúčastní niekoľkých podujatí vrátane slávnostného odovzdávania ceny pre mládež, ktoré sa koná vždy dva dni pred Nanebovstúpením Pána, čo je deň, kedy sa udeľuje prestížna Medzinárodná cena Karola Veľkého mesta Aachen.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Ceny za tri najlepšie projekty odovzdá predseda Európskeho parlamentu a zástupcovia Nadácie medzinárodnej ceny Karola Veľkého v Aachene.

Prihlásiť sa môžete TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices