Poľsko, znak. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

EÚ: Európska komisia dala Poľsku mesiac, aby sa vyjadrilo k obavám o jeho súdnictvo

Európska komisia (EK) v stredu varovala poľskú vládu, že má mesiac na to, aby zareagovala na dlhodobé obavy súvisiace so zákonmi, ktoré podľa Bruselu oslabujú nezávislosť sudcov najvyššieho súdu. Komisia upozornila, že môže prípad postúpiť Európskemu súdnemu dvoru, ak Varšava nepodnikne kroky na vyriešenie problému a včas neodpovie na obavy z Bruselu.

Podľa EK Poľsko porušuje európske právo, keď umožňuje disciplinárnej komore najvyššieho súdu robiť rozhodnutia, ktoré môžu priamo ovplyvniť sudcov a ich výkon práce. Nezávislosť a nestrannosť komory nie sú zaručené, tvrdí.

Zákony o fungovaní poľského súdneho systému, ktoré schválili v roku 2019, začali platiť vlani vo februári. EK začala konanie voči poľskej vláde v apríli a ďalšie kroky podnikla v októbri a decembri. EÚ má starosti o prípady týkajúce sa odobrania sudcovskej imunity za účelom trestného stíhania, krokov smerujúcich ich dočasnému suspendovaniu a zníženiu platov. Komora tiež môže rozhodnúť o pracovnom práve, sociálnom zabezpečení a odchode sudcov do dôchodku.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

V novembri disciplinárka komora najvyššieho súdu suspendovala sudcu Igora Tuleyu a znížila mu plat o 25%. Sudcovi, ktorý bol kritický k zmenám v súdnictve, tiež odobrali imunitu, čo umožnilo prokurátorom vzniesť voči nemu obvinenia. Tuleya je tretí sudca kritický voči politike ministerstva spravodlivosti, ktorého komora, zložená prevažne z ľudí lojálnych vláde, suspendovala.

Otázka nezávislosti súdnictva je jedným z bodov dlhodobej potýčky medzi Bruselom a vládami v Poľsku a Maďarsku pre obavy, že oslabujú demokratické štandardy a právny štát v eurobloku.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices