vino
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia v rámci výnimočných opatrení poskytne vinárskemu sektoru ďalšiu pomoc

Poslanci vo výbore pre poľnohospodárstvo v utorok požiadali Európsky parlament o schválenie návrhu Európskej komisie, ktorý umožní, aby výnimočné trhové opatrenia pre vinársky sektor pokračovali aj v roku 2021. Cieľom takýchto opatrení je vyrovnať sa s najnovšími sankciami USA vyplývajúcimi zo sporu medzi Airbusom a Boeingom. Informoval o tom Európsky parlament.

Výnimočné opatrenia umožnia zvýšiť flexibilitu národných podporných programov spolufinancovaných z EÚ, napríklad na propagáciu vinárskych výrobkov, reorganizáciu viníc, investície do spracovania, inováciu a marketing. „Vítame rozhodnutie Komisie predĺžiť podporné opatrenia, aby tento ťažko postihnutý sektor naďalej dostával potrebnú pomoc. Pokiaľ ide o nás, urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili čo najskoršie schválenie tohto balíka,“ uviedol predseda spomenutého výboru pre poľnohospodárstvo Norbert Lins.

V júni 2020 europarlament schválil balík výnimočných opatrení na pomoc výrobcom vína a pestovateľom ovocia a zeleniny. Vyzval vtedy EK, aby prišla s ďalšou pomocou. Tá v júli prijala ďalší balík výnimočných opatrení pre vinársky sektor.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Po dvoch samostatných rozhodnutiach Svetovej obchodnej organizácie (WTO) týkajúcich sa podpory spoločností Airbus a Boeing boli USA a EÚ oprávnené navzájom vyberať clá na vývoz. Tesne pred koncom roka 2020 však americká vláda uvalila na poľnohospodársko-potravinárske výrobky EÚ ďalšie clá. Tie boli zamerané predovšetkým na francúzske a nemecké neperlivé vína a liehoviny.

Predseda výboru pre poľnohospodárstvo v reakcii na to vyzval EK, aby začala rokovania s administratívou nového prezidenta USA Joea Bidena s cieľom vyhlásiť prímerie v obchodnom spore medzi Airbusom a Boeingom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices