hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union.

Martin Hojsík: Vydržme!

Aj v mojom okolí pribúdajú ľudia, ktorí kvôli pandémii stratili svojich najbližších. Mamu, otca, brata. COVID si nevyberá. Situácia je vážna, čelíme novému kmeňu vírusu z Británie, sme vyčerpaní, a priznám sa, aj ja už začínam pociťovať istú bezmocnosť a frustráciu. Dôvodov je mnoho. Jedým z najzásadnejších môže byť aj naša jednoduchá predstava, že pandémia tu s nami bude tak maximálne rok, no v skutočnosti je jej koniec aj po skoro roku stále v nedohľadne.

Viem, ľudia sú už unavení z toľkých zákazov, príkazov, obmedzení, a vďaka ich nešťastnej komunikácii a nekonzistentnosti sú nahnevaní plne právom. Je ale potrebné uvedomiť si jednu zásadnú vec. Naším nepriateľom nie sú opatrenia, pokiaľ sú robené systémovo a podľa odporúčaní odborníkov. Našim nepriateľom je vírus, ktorého šírenie sa nám ani prostredníctvom opatrení nedarí zastaviť, čo spôsobuje, že počty obetí narastajú aj napriek obrovskej snahe zdravotníckeho personálu.

Všetci netrpezlivo čakáme, kým sa nám vírus podarí dostať pod kontrolu, a veci sa budú môcť vrátiť bližšie k normálu. Dovtedy sa musíme chrániť, byť obozretní a snažiť sa dodržiavať pravidlá, ktoré nám odborníci odporúčajú.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Na Slovensku je podľa prieskumu pravdepodobne už okolo 60% nových pozitívnych testov na britskú mutáciu, ktorá sa šíri o 70% rýchlejšie. Najhoršie je, že sa omnoho ľahšie šíri aj medzi deťmi. Aktuálne reakcie odborníkov ukazujú, že, aj napriek našej nevôli, musíme nakoniec s otváraním škôl spomaliť. Tento čas by bolo najvhodnejšie stráviť dôkladnou prípravou ochrany pre učiteľky, učiteľov, ale aj našich detí zabezpečením respirátorov. Taktiež je v prípade učiteľov viac ako vhodné zvážiť ich skoršie začlenenie do očkovacej kampane.

Chcel by som poďakovať všetkým zdravotníkom a zdravotníčkam, vedcom a vedkyniam, ktorí bojujú za životy našich blízkych, a popriať úprimnú sústrasť všetkým pozostalým.

Prosím, dávajme si pozor a vydržme to.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices