PHOTO: European Council

Komentár: Únia si v Moskve vyrobila poriadnu hanbu

Európsky šéf zahraničia Josep Borell strávil posledné dni na návšteve v Rusku. Už tento samotný fakt viacerí európski predstavitelia kritizovali, avšak po dnešnom tlačovom vyhlásení a výsledkoch rokovaní sa jednoznačne dá hovoriť o potupe európskej zahraničnej diplomacie.

Autorom je študent gymnázia a najmladší člen redakcie Európskych Novín Marco Németh

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj sa minulý týždeň už druhý raz postavil pred súd, čo pobúrilo nielen mimovládne organizácie, ale aj demokratické štáty na západ od Moskvy, medzi nimi aj Slovensko a EÚ. Preto sa Európska komisia rozhodla poslať svojho zástupcu priamo do dejiska, na čom by nebolo nič zlé, ak by sa to neskončilo hanbou európskej zahraničnej politiky a nečinnosťou Borella, i keď musíme uznať, že to nie je len jeho vlastný malér. Totiž je vopred odsúdené na neúspech vyjednávať s veľmocou ako je Rusko len prázdnymi slovami. Únia si môžeme za to sama. Predstavitelia členských štátov sa vopred nedohodli na sankciách. Nemecko spolu s Rakúskom trvá na výstavbe nedokončeného plynovodu Nord Stream 2, ktorého hlavným investorom je Gazprom, a Maďarsko si zase objednáva ruské vakcíny spoza chrbát Európskej komisie. 

Na dnešnej tlačovej konferencii bolo jasne vidieť, kto je “pánom“, a Borell to jednoznačne nebol. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, dlhoročný človek Putina, ktorý má neuveriteľnú schopnosť vyhovoriť sa z kontroverzných ruských aktivít, opakovane rozprával hoaxy, pričom zástupca EÚ sa len prizeral. Pár hodín po ich stretnutí si Borell svojím komentárom pripísal ďalší trapas, keď sa snažil vysvetliť situáciu okolo vyhostenia z troch diplomatov Nemecka, Švédska a Poľska z Ruska, ktorí podporili Navaľného.

Viac..  EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Skupina europoslancov preto dnes vyzvala von der Leyenovú, aby trvala na rezignácii svojej pravej ruky povereného zahraničnou politikou. Ostáva teda otázkou, aké následky bude mať jeho moskovská cesta pre Európu, ale aj pre neho samotného.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices