nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa. PHOTO: FB SaS.

Predstavitelia SaS podľa premiéra kritizujú Remišovú aj keď téme nerozumejú

Predseda vlády Igor Matovič nerozumie „neustálemu cigáneniu voči vlastným kolegom“ zo strany predstaviteľov strany SaS. „Kolegyňky Cigániková s Nicholsonovou verejne na tlačovej konferencii dnes obvinili Veroniku Remišovú, že svojou neschopnosťou spôsobila, že Slovensku prepadne 1 miliarda eur z eurofondov. Zaujímavé, že sa o tak vážnom zlyhaní dámy nezverili najprv rovno Veronike. Zrejme preto, lebo by sa aj niečo dozvedeli o téme, ktorej vôbec nerozumejú,“ dodal premiér prostredníctvom sociálnych sietí.

Slovensko prišlo z Európskeho fondu regionálneho rozvoja ku koncu roku 2020 definitívne až o miliardu eur. Na dnešnej tlačovej besede to vyhlásila Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci. Podľa Nicholsonovej Slovensko je v čerpaní eurofondov na tom veľmi žalostne najmä chybou predošlej vlády a sme na chvoste členských krajín EÚ i medzi krajín Vyšehradskej štvorky. K téme sa vyjadrila aj Janka Bittó Cigániková, predsedníčka Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo, ktorá okrem iného vyzvala rezort zdravotníctva, aby zastrešil celý proces zaobstarávania zdravotníckeho materiálu. Zároveň dodala, že by pomohlo viac využívať eurofondy.

Vicepremiérka Veronika Remišová označila vyjadrenia SaS za klamlivé a zavádzajúce. „Slovensko neprišlo o 1 miliardu eur. Pravda je taká, že sa 1,1 mld. eur realokovalo. Tieto peniaze sa presunuli na boj s COVID-19. Na tlačovke SaS odzneli aj tvrdenia o potrebe navýšiť európsky sociálny fond, ktorý sa údajne nenavyšoval. Pravda je však taká, že najväčšiu časť zo sumy 1,1 mld. eur dostal práve tento sociálny fond,“ reagovala Remišová. Peniaze sa podľa vicepremiérky realokovali v sume 204,3 mil. eur na podporu zdravotníckeho systému, 410,2 mil. eur išlo na udržanie zamestnanosti, 330,2 mil. eur na podporu pre malé a stredné podniky, tiež 51 mil. eur na podporu zložiek integrovaného záchranného systému a 109,3 mil. eur na iné opatrenia súvisiace s COVID-19.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices