ekonomika
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia napriek pandémii prognózuje pevný hospodársky rast

Poprední predstavitelia Európskej komisie napriek neistote súvisiacej s nárastom prípadov koronavírusu vo štvrtok vyslovili opatrný optimizmus v súvislosti s oživením európskych ekonomík na konci tohto a začiatku budúceho roka.

Výkonný orgán Európskej únie v rámci predbežných zimných hospodárskych prognóz predpovedá, že 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro po vlaňajšom poklese o 6,3 % v rokoch 2021 a 2022 dosiahne 3,8-percentný rast. Kompletná európska dvadsaťsedmička by podľa prognóz mala dosiahnuť rast 3,7 % v tomto a 3,9 % v budúcom roku.

Prognóza počíta s predpokladom, že v prvej polovici tohto roka budú ešte vo väčšine štátov EÚ platiť prísne obmedzenia súvisiace so šírením koronavírusu. Koncom jari sa však očakáva ich zmiernenie, k čomu by mali výrazným spôsobom prispieť očkovacie kampane v jednotlivých krajinách.

Bývalý taliansky premiér a v súčasnosti eurokomisár pre hospodárstvo a dane Paolo Gentiloni priznal, že pandémia prináša veľké ekonomické a spoločenské výzvy, ale podľa jeho slov „na konci tunela sa konečne objavuje svetlo“. Podpredseda komisie Valdis Dombrovskis uviedol, že predpoveď prináša v čase neistoty „skutočnú nádej“ a zrýchlenie rastu v druhej polovici tohto roka ukazuje, že „túto krízu postupne prekonávame“.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Napriek uvedenej prognóze sa očakáva, že štáty EÚ pri zotavovaní z dopadov pandémie budú ekonomicky zaostávať za Čínou a Spojenými štátmi americkými.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices