koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Podľa štúdie CDC dvojité rúško dvojnásobne lepšie blokuje kvapôčky s vírusmi

Nová štúdia americkej vlády ukázala, že nosenie dvoch rúšok môže chrániť pred šírením koronavírusu lepšie ako nosenie jedného rúška. O výsledkoch laboratórneho experimentu v stredu informovalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Výskumníci dospeli k záveru, že nosenie dvoch rúšok blokovalo kvapôčky dvakrát lepšie. CDC preto aktualizovalo svoje odporúčania a konštatuje v nich, že rúško z kusu látky nosené na chirurgickom rúšku dokáže zmenšiť medzery na okrajoch.

Výskumníci zistili, že nosenie jedného rúška, a to chirurgického alebo z kusu látky, počas experimentu blokovalo približne 40 percent kvapôčok. Avšak nosenie rúška z kusu látky nad chirurgickým rúškom blokovalo zhruba 80 percent kvapôčok.

Niektorí Američania už skôr začali nosiť dve rúška. Podľa odborníkov toto správanie sa je sčasti dôsledkom obáv z nových variantov koronavírusu, ktoré sa pravdepodobne šíria rýchlejšie. V USA bolo doteraz potvrdených 2,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 468-tisíc obyvateľov krajiny infekcii podľahlo, čo je najviac na svete.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices