vakcina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

OLAF upozorňuje na možné podvody s vakcínami proti koronavírusu

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vystríha členské štáty Európskej únie pred podvodníkmi ponúkajúcimi predaj falošných vakcín proti koronavírusu. OLAF v pondelňajšom vyhlásení uviedol, že v čase, keď EÚ čelí oneskoreniu pri poskytovaní vakcín, dostal viacero správ o podvodníkoch ponúkajúcich očkovacie látky v snahe oklamať vlády jednotlivých štátov snažiace sa o urýchlenie vakcinačných kampaní.

„Podvodníci napríklad môžu ponúknuť predaj veľkého množstva vakcín, dodať vzorku, aby získali zálohu a potom zmiznúť s peniazmi. Môžu dodávať dávky falošných vakcín alebo môžu nepravdivo tvrdiť, že zastupujú legitímny subjekt a vlastnia alebo majú prístup k očkovacím látkam. Všetky tieto tvrdenia majú jednu spoločnú vlastnosť – sú nepravdivé,“ povedal generálny riaditeľ OLAF Ville Itälä.

Okrem podvodov s vakcínami OLAF monitoruje aj nezákonný obchod s rúškami, respirátormi, testovacími súpravami a ďalšími výrobkami súvisiacimi s pandémiou ochorenia COVID-19. Orgán pre boj proti podvodom uviedol, že doposiaľ nezachytil žiadne falošné vakcíny. Identifikoval však viac ako tisícku podozrivých podvodníkov a zaistil alebo zadržal viac ako 14 miliónov predmetov vrátane nebezpečného dezinfekčného prostriedku na ruky, neštandardných tvárových masiek a falošných testovacích súprav.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices