zdroj: FB Zuzana Čaputová

Pandemická situácia na Slovensku je podľa Čaputovej mimoriadne závažná

Pandemická situácia na Slovensku je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej mimoriadne závažná. Uviedla to po dnešnom rokovaní s odborníkmi. Vo svojom príhovore na úvod poukázala na to, že Slovensko dnes prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus. V tejto súvislosti vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Ako dodala, s odborníkmi sa zhodli na lepšom trasovaní, sekvenovaní vírusu a zlepšení COVID automatu.

Matematik Richard Kollár po rokovaní upozornil, že analytikom chýbajú kľúčové dáta o epidemickom stave, a to napríklad o veku pacientov, efektivite trasovania, tiež o tom, kde sa ľudia nakazili alebo či je bezpečné chodiť do obchodu a MHD. Podľa Kollára je Slovensko „v dátovom pekle“, keďže bez dát nie je jasné, či Slovensko čaká ďalšia vlna pandémie.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Virológ Boris Klempa konštatoval, že britský variant koronavírusu na Slovensku prevláda a ešte bude stúpať. Pri brazílskom a juhoafrickom variante vníma vyššiu pravdepodobnosť reinfekcie a menšiu účinnosť vakcíny. Podotkol, že juhoafrická mutácia sa mohla na Slovensku rozšíriť. Tento variant sa potvrdil napríklad v susednom Rakúsku.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices