bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík: K úspešnému očkovaniu nevedie politická skratka cez Sputnik

Europoslanec za stranu SPOLU – občianska demokracia, Vladimír Bilčík, reaguje na možné obídenie registrácie vakcíny Sputnik:

„Každý človek v EÚ má právo na európsku ochranu zdravia a vláda nám nemôže podávať neregistrovanú vakcínu. Dnes si ľudia na Slovensku nemôžu vybrať, akú vakcínu dostanú. Napriek pozitívnemu článku v časopise Lancet dúfam, že premiér Matovič si plne uvedomuje, že vakcína Sputnik nie je v EÚ registrovaná, pretože o registráciu ruská strana doteraz nepožiadala. Taktiež nie je registrovaná u nás cez Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Obchádzanie európskych a domácich procesov len ďalej podkope dôveru ľudí na Slovensku v očkovanie a môže nás stáť ďalšie ľudské životy. Vakcína Sputnik môže byť ďalšou vakcínou, len ak si na ňu počkáme podobne ako sme v posledných týždňoch čakali na vakcíny od firiem BioNTech, Moderna či AstraZeneca. 

No a než premiér Matovič začne túto cestu vydávať za novú spásu pre Slovensko, treba zreálniť očakávania od dodávky vakcín z Ruska. Rusko samotné má totožný problém s vakcínami ako má EÚ – nemá dostatočné výrobné kapacity ani na to, aby zaočkovalo vlastných obyvateľov. Rusko dodáva len zlomok vakcín, ktoré krajiny potrebujú a taktiež ich nedodáva hneď. V desaťmiliónovom Maďarsku postupne očakávajú vakcíny pre 300 tisíc ľudí, v sedemmiliónovom Srbsku majú dodávky pre menej ako 50 000 ľudí. 

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

K plošnému očkovaniu nevedie žiadna politická skratka, aj keď má premiér pocit, že našiel ďalšiu atómovú zbraň v boji s koronavírusom. Nie, nenašiel, a už vôbec nie prostredníctvom vakcíny Sputnik. Veď si len spomeňme, že výrobca Sputniku avizoval, že podal žiadosť o registráciu vakcíny Európskej liekovej agentúre. Tá to ale následne poprela a žiadnu žiadosť tam dodnes neevidujú. Ruskej propagande netreba veriť. Aj keď nám sľubujú veľké množstvo vakcín.“

O mam

Odporúčame pozrieť

EU, ludia

Komisia zaregistruje štyri nové európske iniciatívy občanov pre skvalitnenie života v EÚ

Európska komisia v stredu rozhodla, že zaregistruje tieto štyri nové európske iniciatívy občanov: Rýchle cestovné …

Consent choices