Ilustračné PHOTO: FB MZSR

Moderna by mala vyplniť medzeru v dodávkach vakcín do EÚ do marca

Európska komisia (EK) očakáva, že farmaceutická spoločnosť Moderna dorovná deficit v dodávkach jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 do marca. Uviedla to hovorkyňa EK Vivian Loonella. Ako informovala novinárov, Moderna povedala európskym úradom o omeškaní februárových dodávok, ale „je pravdepodobné“, že to v marci „doženie“.

Španielske médiá v utorok informovali, že krajina dostane menej ako polovicu z 400-tisíc dávok očkovacej látky od Moderny očakávaných v tomto týždni. Ministerstvo zdravotníctva v Madride pre agentúru AP uviedlo, že podobné zníženie oznámili naprieč Európou.

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odporúčajú, aby sa dve dávky vakcíny od Moderny podávali s odstupom 28 dní. Tvrdia však, že podanie druhej dávky sa dá predĺžiť na 42 dní.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Oneskorenie dodávok vakcín značne spomalilo vakcinačné programy v eurobloku a viedlo ku kritike vakcinačnej stratégie Európskej únie v niektorých členských štátoch. EK uzavrela šesť zmlúv, ktoré spolu zabezpečujú viac ako dve miliardy dávok vakcín proti koronavírusu. Zatiaľ EK schválila na použitie tri vakcíny.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices