zmluva
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

I. Korčok: Potrebujeme potvrdiť ústrednú úlohu Zmluvy o nešírení jadrových zbraní

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok vystúpil v utorok 23. februára 2021 na Konferencii o odzbrojení v Ženeve. Vo vystúpení poukázal na zhoršujúce sa medzinárodné bezpečnostné prostredie, adresoval aktuálne otázky odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní, vznikajúce riziká plynúce z nových technológií a v kontexte súčasnej pandémie COVID-19 zdôraznil potrebu medzinárodnej spolupráce a multilateralizmu.

Šéf slovenskej diplomacie ocenil dohodu USA a Ruskej federácie o predĺžení Zmluvy o znížení počtu strategických jadrových zbraní (New START), ktorá by mohla nastoliť pozitívny tón pre prácu tak Konferencie o odzbrojení, ako aj hodnotiacej konferencie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT), ktorá je naplánovaná na august tohto roku. Vyjadril obavy z porušovania Iránskej jadrovej dohody (JCPOA) a vyzval na prijatie konkrétnych a dôveryhodných krokov k budovaniu dôvery a denuklearizácii Kórejského polostrova.

„Medzinárodné bezpečnostné prostredie sa za ostatné roky zhoršilo a dnes je sprevádzané vysokou mierou nepredvídateľnosti. Pokiaľ ide o architektúru kontroly zbrojenia a odzbrojenia, potrebujeme potvrdiť ústrednú úlohu Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (tzv. NPT) ako kľúčového nástroja pre odzbrojenie a režim nešírenia jadrových zbraní, a zároveň posilniť implementáciu všetkých záväzkov vyplývajúcich z tejto zmluvy prijatých počas predchádzajúcich hodnotiacich konferencií. Slovensko podporuje vyvážený prístup ku všetkým trom pilierom NPT – jadrového odzbrojenia, nešírenia jadrových zbraní a mierového využívania jadrovej energie,“ vyhlásil minister Korčok.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

V agende odzbrojenia šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol osobitnú úlohu Konferencie o odzbrojení. Vo svojom prejave zdôraznil naliehavú potrebu pokroku pri substantívnych diskusiách k jednotlivým bodom agendy.

Konferencia o odzbrojení má mandát výhradného multilaterálneho rokovacieho fóra pre otázky odzbrojenia. V súčasnosti má 65 členov. Slovensko je jej členom od roku 1996.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell odsúdil dohodu na umiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku

Európska únie slovne odsúdila dohodu medzi Ruskom a Bieloruskom, ktorá povoľuje umiestnenie ruských jadrových zbraní …

Consent choices