majersky
Milan Majerský, predseda KDH. ZDROJ: FB KDH.

Milan Majerský: Ľudia trpia, lebo pri vakcínach zlyhali premiér i Európska komisia

Bratislava, 3. marec 2021 – Slovensko je krajina 5 miliónov ľudí a nemožno ho riadiť ako 5-člennú stranu. K rozhodnutiu takých rozmerov, ako je nákup 2 miliónov vakcín, nemôže dôjsť bez zapojenia vlády a zodpovedného informovania občanov. A to bez ohľadu na pôvod vakcíny. Netransparentné konanie premiéra i Európskej komisie v otázke vakcín je zlyhaním, v dôsledku ktorého dnes trpí občan. Uviedol to predseda KDH Milan Majerský. 

Ak by vláda venovala energiu skutočným odborným riešeniam pandémie a uprednostnila rozvahu pred divadlom, namiesto masívnej nedôvery dnes mohla požívať rešpekt. V krajinách, kde sa vláda teší dôvere občanov, sa pritom lepšie zvláda boj s covidom. Slovensko naopak ovláda popredné negatívne priečky v úmrtnosti a zmeniť to môže iba vláda motivujúca občanov k zodpovednosti. Dá sa to len jej vlastným príkladom, ktorý zatiaľ chýba, povedal Majerský.

Predseda kresťanských demokratov zdôrazňuje, že na príklade súčasnej vlády vidíme, že antisystém nemôže zaviesť systém. Práve systém je kľúčový pre riadenie štátu. Ľudia sú dnes v absolútnej neistote uvrhovaní do totálneho chaosu, v ktorom ráno nikto nevie, čo bude večer. Viesť marketingovú kampaň a štát nie je to isté, zdôrazňuje Majerský.

Líder KDH upozorňuje, že riešenie pandémie nemôže stáť iba na debate o Sputniku, ale očkovanie je komplexná otázka efektívnej koordinácie tak vlády, ako aj Európskej komisie. Obaja v nej podľa neho zlyhali.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Európska komisia nestanovila jasné pravidlá pre dodávky vakcín a nezvládla ich koordináciu a distribúciu. Situácii nepomohla ani netransparentnosť zmlúv. Výsledkom je nedostatok registrovaných vakcín na území Európskej únie a stav, ktorý dáva priestor zbytočnému politizovaniu vedeckej otázky. Už skôr sme mali mať na Slovensku k dispozícii dostatok vakcín na to, aby sa predišlo zneužívaniu témy na súboj vládnych strán a koalície s opozíciou, dodal Majerský s tým, že veľkým skupinám obyvateľstva hrozí strata živobytia a namiesto sporov potrebujú pomoc.

Tu nejde o Sputnik, ale o to, kedy vláda na čele s premiérom konečne začne riadiť štát systémovo na pomoc ľuďom, ktorí sú vyčerpaní neistotou. Vláda by sa mala viac riadiť odporučeniami nielen vedcov, ale aj krízových manažérov, ktorí dokážu pomôcť pri nastavovaní priorít procesu. Ak sa totiž v riadení štátu počas pandémie nič nezmení, bude to mať ďalekosiahle následky aj po jej skončení, uzavrel Majerský.

O red

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices