Matovic
Premiér Igor Matovič. Foto: ÚV SR.

Padne vláda? Matovič vyhlásil, že Sputnik V využívajú na rozbitie vlády

Predstavitelia Za ľudí a SaS informovali Čaputovú o tom, ako intenzívne vnímajú potrebu zmien
Prezidentka Zuzana Čaputová podotkla, že ona sama už dlhšie komunikuje potrebu zmeny štýlu vládnutia a sebareflexie vlády.

BRATISLAVA – Predstavitelia vládnych strán Za ľudí a Sloboda a Solidarita (SaS) prezidentku Zuzanu Čaputovú dnes informovali o tom, ako intenzívne vnímajú potrebu zmien a predstavili jej spôsoby, ako je možné ich dosiahnuť. Hlava štátu to médiám povedala po spoločnom stretnutí. Podotkla, že ona sama už dlhšie komunikuje potrebu zmeny štýlu vládnutia a sebareflexie vlády.

Prezidentku pozitívne prekvapila miera zhody medzi týmito dvomi koaličnými partnermi. Doplnila, že rokovania v koalícii budú pokračovať. „Veľmi si želám, aby takáto miera zhody o potrebných zmenách bola medzi všetkými štyrmi koaličnými partnermi,“ zdôraznila.

SaS: Odmietame prekrútenie diskusie o rekonštrukcii vlády
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odmieta prekrútenie diskusie o rekonštrukcii vlády na to, že nám nejde o zdravie a životy ľudí. Kritika SaS nestojí na vakcíne Sputnik V a ani pochybnom nákupe či tlačovej besede predsedu vlády a ministra zdravotníctva, ale na neudržateľnom štýle vládnutia Igora Matoviča.
„Je absurdné, aby sme boli namiesto konštruktívnej diskusie o rekonštrukcii vlády svedkami neustálych útokov a prekrúcania. Igor Matovič svojou rétorikou poštval proti sebe všetkých- koaličných partnerov, prezidentku, starostov a primátorov, odborníkov či veľkú časť verejnosti. Takto to predsa nemôže pokračovať. Sme najhorší na svete v úmrtiach na covid na počet obyvateľov. Igor Matovič však aj teraz citovo vydiera občanov, keď tvrdí, že len jemu ide o životy a všetci sú proti nemu. Nie je to pravda a vie to každý, kto dokáže prijať kritiku či názor druhého,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Premiér Igor Matovič odišiel po stredajšom rokovaní vlády k prezidentke Zuzane Čaputovej. V hre je tentoraz aj pád vlády. Utajený nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik, ako aj jeho osobné privítanie premiérom Igorom Matovičom na košickom letisku, prilialo olej do ohňa v koalícii. Dovoz Sputnika V už spôsobil odchod poslanca zo strany Za Ľudí a možno teraz hrozí aj odchod celej strany z koalície. Rokovanie o budúcnosti v koalícii prebiehalo v utorok v neskorých večerných hodinách.

Vláda na pondelkovom rokovaní situáciu v koalícii údajne neriešila. Po rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec. Šéf rezortu hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík podľa jeho slov ministrov neinformoval o výsledkoch rokovaní Republikovej rady SaS k ďalšiemu postupu strany v koalícii.

Mikulec nevedel odpovedať ani na to, prečo na dnešnom rokovaní neboli prítomné ministerky Mária Kolíková a Veronika Remišová zo strany Za ľudí, ktorá v utorok 2. marca večer tiež zasadala v súvislosti s ďalším fungovaním v koalícii.

Ako informoval tlačový odbor strany Za ľudí, ich líderka Veronika Remišová sa dnes o 15-tej hodine stretne v Prezidentskom paláci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Témou stretnutia bude aktuálna politická situácia.

AKTUALIZÁCIA – SAS: Strana žiada rekonštrukciu vlády, predčasné voľby však nepodporí

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) si podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) proti sebe poštval prakticky všetkých – médiá, prezidentku, koaličných partnerov aj verejnosť.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Strana Sloboda a Solidarita nijakým spôsobom nepodporí predčasné voľby. Podporí však rekonštrukciu vlády, pri ktorej musia ísť na stôl všetky mená. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Doplnil, že Matovič si proti sebe poštval prakticky všetkých – médiá, prezidentku Zuzanu Čaputovú, koaličných partnerov, rôzne združenia aj širokú verejnosť. „Nemôžeme pred týmto zatvárať oči,” podotkol Sulík. „Musíme si dopriať otvorenú, úprimnú, ale aj kritickú a kultivovanú debatu,” povedal s tým, že sa to týka všetkých ministrov aj premiéra. „Musíme sa seriózne baviť o rekonštrukcii vlády, lebo takto ďalej sa už nedá fungovať,” skonštatoval šéf SaS.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Partizánčina premiéra s nákupom ruskej neregistrovanej vakcíny Sputnik V zdvihla zo stoličky aj šéfa diplomacie. „Z jeho prítomnosti na letisku som bol zaskočený. Považujem to za neadekvátne. Prečo sme nikdy nechodili na letiská vítať vakcíny z iných štátov a prišli ako certifikované vakcíny,“ pýta sa minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Sulík to chce najprv prediskutovať vo viacerých kruhoch. SaS má opätovne rokovať so stranou Za ľudí. Minister hospodárstva sa chce stretnúť aj s hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom. Predstaviť si tiež vie stretnutie s poslaneckým klubom OĽaNO. „Tiež je vhodné stretnúť sa s pani prezidentkou a aj inými hráčmi,” doplnil. Nemyslí si, že po predčasných voľbách by bolo zloženie Národnej rady SR lepšie. Podľa Sulíka budú rokovania dlhé a náročné, nie je to totiž vec, ktorá sa dá vybaviť za jeden večer. SaS má podľa jeho slov jasné predstavy, ako by minimálne rekonštrukcia vlády mala vyzerať.

KOLLÁR: Koaličných partnerov pozval dnes do parlamentu, chce vyriešiť krízu

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom dnešnom vyhlásení vyzval ostatné koaličné strany, aby sa prestali správať ako „malé deti na pieskovisku“.

BRATISLAVA 3. marca (SITA) – Predseda Národnej rady SR (NR SR) a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár pozval koaličných partnerov dnes o 17:00 do parlamentu, aby vyriešili koaličnú krízu. Vo svojom dnešnom vyhlásení zároveň vyzval ostatné koaličné strany, aby sa prestali správať ako „malé deti na pieskovisku“.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je podľa slov hovorcu Ondreja Šprláka otvorená každému konštruktívnemu rokovaniu. „Ak stretnutie bude, zástupcovia SaS sa na ňom zúčastnia,“ povedal pre agentúru SITA.

MATOVIČ: Mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí
Podľa premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa riadia heslom – čím horšie na Slovensku, tým lepšie pre ich neúspešné strany, ktoré veľmi chceli vládnuť.

BRATISLAVA 3. marca (SITA) – Mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí a ľudia a ekonomika čo najviac trpeli. Riadia sa heslom – čím horšie na Slovensku, tým lepšie pre ich neúspešné strany, ktoré veľmi chceli vládnuť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísal premiér Igor Matovič (OĽaNO).

„My buďme iní. Ukážme, že nám na ľuďoch záleží. Lebo zdravie a životy sú len na prvom mieste,” doplnil.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii odmietla „prekrútenie” diskusie o rekonštrukcii vlády na to, že im nejde o zdravie a životy ľudí. Ako ozrejmil šéf liberálov Richard Sulík, kritika SaS nestojí na vakcíne Sputnik V, na pochybnom nákupe či tlačovej besede predsedu vlády a ministra zdravotníctva, ale na neudržateľnom štýle vládnutia Igora Matoviča.

„Je absurdné, aby sme boli namiesto konštruktívnej diskusie o rekonštrukcii vlády svedkami neustálych útokov a prekrúcania. Igor Matovič svojou rétorikou poštval proti sebe všetkých. Takto to predsa nemôže pokračovať. Sme najhorší na svete v úmrtiach na COVID-19 na počet obyvateľov,” priblížil Sulík. Premiér podľa neho citovo vydiera občanov, keď tvrdí, že len jemu ide o životy a všetci sú proti nemu. „Nie je to pravda a vie to každý, kto dokáže prijať kritiku či názor druhého,” dodal predseda SaS.

redakcia/SITA/www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices