Európska komisia
PHOTO: redakcia/red.

Európska komisia je prekvapená z rozhodnutia Belgicka predĺžiť zákaz cestovania

Európska komisia v pondelok vyjadrila údiv nad rozhodnutím belgických orgánov predĺžiť v rámci opatrení proti pandémii koronavírusu zákaz akéhokoľvek nepodstatného cestovania.

Výkonný orgán EÚ predtým upozornil šesť členských štátov – Belgicko, Dánsko, Fínsko, Maďarsko, Nemecko a Švédsko, že ich opatrenia na obmedzenie cestovania zamerané na spomalenie šíriacej sa nákazy by mohli narušiť princíp voľného cestovania v rámci 27-členného bloku.

„Dostali sme odpovede na naše listy z Nemecka, Belgicka a Fínska. Čo sa týka Belgicka, prekvapilo nás, že sme si v piatok v médiách prečítali nové predĺženie zákazu cestovania. V liste adresovanom Európskej komisii, ktorý sme dostali deň predtým, to vôbec nebolo,“ povedal hovorca EK Christian Wigand.

Belgická vláda zaviedla zákaz cestovania koncom januára. Prvýkrát ho predĺžila do 1. apríla a minulý týždeň posunula termín až do 18. apríla, aby takto pokryla obdobie tamojších školských prázdnin.

Podľa Schengenského kódexu môžu členské štáty zaviesť hraničné kontroly na svojich vnútorných hraniciach z dôvodu vážneho ohrozenia vnútornej bezpečnosti. Belgický zákaz však ide nad rámec odporúčaní EÚ týkajúcich sa spoločného prístupu k cestovným opatreniam počas pandémie. Komisia zastáva názor, že od nepodstatného cestovania by sa malo iba odrádzať.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

„Postoj komisie sa nezmenil a je veľmi jasný,“ uviedol Wigand a trvá na tom, že obmedzenia by mali byť primerané. „Neveríme, že zákaz cestovania rešpektuje túto zásadu. Požiadali sme preto Belgicko, aby ho nahradilo cielenejšími opatreniami,“ dodal.

Približne 11,5-miliónové Belgicko pandémia zasiahla výrazným spôsobom. Dosiaľ v krajine zaznamenali viac ako 22-tisíc úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices