Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament oslávil Medzinárodný deň žien s Jacindou Ardern a Kamalou Harris

Novozélandská premiérka, viceprezidentka USA, predsedníčka Európskej komisie a predseda EP vzdali v pondelok podvečer hold ženám, ktoré bojujú v prvej línii s pandémiou ochorenia COVID-19.

Európsky parlament si krátko pred zahájením marcového plenárneho zasadnutia pripomenul Medzinárodný deň žien. Rečníci sa vo svojich prejavoch zamerali na posilnenie postavenia žien v spoločnosti a vedúcu úlohu žien v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli vo svojom príhovore uviedol: „Táto pandémia hrozí zničením výsledkov desaťročia trvajúceho boja európskych žien za právo na prácu, na deľbu starostlivosti, na autonómiu, na rešpekt a za právo na prijímanie vlastných rozhodnutí.“ Predseda EP tiež poukázal na rozdiely v odmeňovaní žien a mužov v EÚ: „Ženy v Európe zarábajú v priemere o 14,1% menej ako muži. Toto je neakceptovateľné,“ zdôraznil dodávajúc, že Európsky parlament bude intenzívne pracovať na návrhu Komisie v oblasti záväzných opatrení na zabezpečenie transparentnosti miezd. David Sassoli svoj prejav zakončil žiadosťou o urýchlenú ratifikáciu Istanbulského dohovoru členskými štátmi Únie a výzvou na zadefinovanie násilia na ženách ako celoeurópskeho zločinu.

Predsedníčka vlády Nového Zélandu Jacinda Ardern vo vopred nahratom posolstve zdôraznila, že súčasná pandémia prehĺbila štrukturálnu nerovnosť medzi ženami a mužmi. „Iba prostredníctvom úplného a zmysluplného začlenenia žien do rozhodovania na všetkých úrovniach môžeme zaistiť, že naša reakcia na pandémiu zohľadní potreby každého jednotlivca,“ zdôraznila. „Všetci vieme, že [nadchádzajúci rok] bude ťažký. Bude to skúška nás ako lídrov, počas obnovy po [pandémii ochorenia] COVID-19 však budeme musieť odolať falošným prísľubom protekcionizmu a nacionalizmu. Musíme tiež urobiť viac pre začlenenie podnikov riadených ženami do [procesu] obnovy, aby mohli rýchlejšie pocítiť výhody obchodu,“ dodala novozélandská premiérka.

Viceprezidentka Spojených štátov amerických Kamala Harris sa vo svojom vopred nahratom videu zamerala na mnohé výzvy, ktorým čelia ženy počas aktuálnej krízy. „Musíme zaistiť bezpečnosť žien doma a v každej komunite. V práci sa k nim musíme správať dôstojne a vytvoriť štruktúry, ktoré zaistia, že sa budú môcť starať o rodiny a zároveň vynikať na pracovisku. Napokon, musíme zaistiť rovnosť žien v procese prijímania rozhodnutí, čo je pre slobodné a spravodlivé demokracie nevyhnutné. Nie je to iba akt dobrej vôle, je to znak sily. Ak vybudujeme svet pamätajúci aj na ženy, naše krajiny budú bezpečnejšie, silnejšie a prosperujúcejšie.

Kamala Harris sa vyjadrila aj k budúcnosti vzťahov medzi EÚ a USA: „Prezident Biden a ja sa tešíme na spoluprácu s poslancami tohto Parlamentu pri posilňovaní transatlantického spojenectva.“ V súvislosti s množstvom kríz odohrávajúcich sa vo svete viceprezidentka USA dodala: „Naša spolupráca je nevyhnutná na presadzovanie tých zásad, ktoré posilňujú demokraciu: zodpovednosti a transparentnosti, právneho štátu a ľudských práv. Neprehliadajme preto príležitosti, ktoré sú priamo pred nami.

Viac..  ECB hľadá nových členov svojej dozornej rady

Oslavy ukončil prejav predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen, ktorá vyhlásila: „Príliš mnohým ženám v Európe chýba základná príležitosť na prácu a zárobok. Dnes je miera zamestnanosti žien na úrovni 67%, u mužov je to 78%. Toto je jednoducho neakceptovateľné. Minulý týždeň sme stanovili pre Európu nový cieľ: musíme znížiť rozdiel medzi zamestnanosťou žien a mužov o polovicu a do konca tohto desaťročia musí mať 78% Európanov prácu. Nebude to ľahké, na dosiahnutie tohto cieľa však urobíme všetko, čo je v našich silách,“ uviedla Ursula von der Leyen. „Komisia žiada všetky členské štáty, aby sa vo svojich plánoch obnovy po [pandémii] COVID-19 zamerali na ženy. Skutočná obnova to bude iba vtedy, ak tieto plány budú pre všetkých,“ dodala predsedníčka EK.

Jednotlivé posolstvá si môžete pozrieť zo záznamu po kliknutí na mená rečníkov:

David Sassoli, predseda Európskeho parlamentu

Jacinda Ardern, predsedníčka vlády Nového Zélandu

Kamala Harris, viceprezidentka Spojených štátov amerických

Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie

 

O mam

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices