Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Program EU4Health posilní poskytovanie zdravotnej starostlivosti v EÚ

Plénum Európskeho parlamentu sa v utorok venuje aj ustanoveniu akčného programu Európskej únie (EÚ) v oblasti zdravia s názvom EU4Health na obdobie rokov 2021 – 2027.

Pandémia vírusu COVID-19 odhalila viacero slabostí a nedostatkov fungovania systémov verejného zdravotníctva v EÚ. „Program s celkovou alokáciou 5,1 miliardy eur má posilniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti v členských štátoch Únie prostredníctvom zvyšovania jej štandardov a kvality,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Slúžiť má nielen na zlepšenie prístupu k zdravotníckym pomôckam a liekom, ale napríklad aj pri efektívnejšom získavaní a spracúvaní dát týkajúcich sa ochrany zdravia. „EÚ a jej členské štáty by mali v prípade potreby ľahšie čeliť nielen možným budúcim pandémiám, ale aj viacerým dlhodobým výzvam, akými sú starnutie populácie, či veľmi častý výskyt rôznych chronických ochorení,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Snahou bude aj ďalšie prehlbovanie koordinácie a spolupráce medzi členskými krajinami navzájom, čo sa aj pri zvládaní súčasnej situácie, spôsobenej koronavírusom, ukázalo ako kľúčové. „Najlepším príkladom je momentálne solidarita, vďaka ktorej sa môže Slovensko spoľahnúť aj na zahraničnú pomoc pri starostlivosti o covid pacientov,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

lekar, zdravie

EÚ prispeje ďalších 125 miliónov eur na zvýšenie dostupnosti zdravotníckej starostlivosti vo svete

Európska únia investuje ďalších 125 miliónov eur na posilnenie zdravotných systémov, najmä s cieľom zvýšiť …

Consent choices