sud
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Kandidáta SR na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ budú voliť v júni

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák vyhlásil novú voľbu kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) za Slovenskú republiku so sídlom v Luxembursku. Voľby sa uskutočnia 15. júna o 9:30 v sídle súdnej rady. Návrhy je možné podávať do 17. mája do 17:00. Informovala o tom súdna rada na svojej internetovej stránke.

Okrem iného musí mať kandidát právnické vzdelanie a minimálne 5-ročnú právnickú prax. Výbor EÚ požaduje, aby mali uchádzači právnické schopnosti, ktoré sa posudzujú z výsledkov kariérneho postupu, prípadne z publikovaných prác; 20 rokov praxe vo vyšších právnických funkciách či znalosti jazykov, osobitne francúzskeho.

Slovensko nedokáže obsadiť post dodatočného sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu od roku 2016. Naposledy poradný výbor Rady EÚ neodporučil Martinu Jánošikovú, ktorej chýbal dostatok rokov praxe vo vysokých sudcovských alebo právnických pozíciách. Na súd poslalo Slovensko okrem nej aj ďalších štyroch kandidátov, zakaždým však neúspešne. Najprv neuspela Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Po nej neuspel ani expolitik Radoslav Procházka, ktorému chýbal dostatočný morálny kredit. Ivan Rumana nepochodil pre slabú vedomosť o prejednávanej agende. Slovensko vyslalo aj Michala Kučeru, no ani jeho poradný súdny výbor neodporučil. Slovensko je tak v počte neúspešných pokusov „rekordérom“.

Viac..  Ivan Štefanec: Malí farmári už mali mať európske peniaze na svojich účtoch

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

kladivko, sud

Opätovne vyhlásili voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák opätovne vyhlásil voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu …

Consent choices