bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimír Bilčík o zdravotnej sebestačnosti EÚ: Dnes sme bytostne závislí na Indii a Číne

SLOVENSKO/EÚ / Zdravotná sebestačnosť v Európskej únii je mimoriadne nízka. A dôkazom sú aj vakcíny, ktoré napriek tomu, že sa vyrábajú u nás, drvivú väčšinu komponentov a látok musíme dovážať z Indie a Číny. Týka sa to aj väčšiny liekov, ktoré bežne používame. Brusel preto spúšťa nový zdravotný program, podľa ktorého sa Európska únia odstrihne od závislosti na zvyšku sveta.

Európska únia nikdy nemala veľké kompetencie v oblasti zdravotnícva a nechávala to na členské štáty. Pandémia však ukázala, že sa to musí zmeniť. “Pre tie členské štáty ako je aj Slovensko, ktoré skutočne nemajú to najvýkonnejšie, najmodernejšie a najdostupnejšie zdravotníctvo na svete, pre tie je veľmi dobrá správa, že Európska únia prichádza so zdravotnou úniou,” hovorí europoslanec (PS,RE) Michal Šimečka.

“K jej hlavným prioritám patrí financovanie hlavného programu boja proti rakovine, financovanie prístupu k liekom a zabezpečenie ich cenovej dostupnosti,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP). Vakcíny si vieme vyrobiť, ale množstvo ich účinných látok a komponentov musíme dovážať. Európske továrne podľa europoslancov niekedy zbytočne stoja. “Dnes sme závislí bytostne na Indii, ktorá vlastne tieto lieky vo veľkom produkuje na európsky trh a na Číne, ktorá dodáva zhruba 80% komponentov,” informuje europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP).

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

V rámci zdravotnej únie sa tak majú identifikovať krajiny a ich možnosti, a dohodnúť sa na tom, čo bude ktorá členská krajina vyrábať. “Európa bude oveľa schopnejšia, pripravenejšia efektívne si pomôcť navzájom v prípade budúcej akejkoľvek pandémie,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). “Navyšujeme naše spoločné európske peniaze až 5 násobne na výšku cez 10 miliárd EUR cez program eu4health,” hovorí Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Začiatky tejto zdravotnej únie vidíme už aj v distribúcii dodávaných vakcín. Napriek tomu, že meškajúce dodávky čelia neustálej a oprávnenej kritike. “To, že Komisia distribuuje vakcíny rovnomerne do všetkých členských štátov je nepochybne dobre, ale tento nákup sa jej nevydaril,“ hovorí europosleanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). Brusel chce lepšie prepojiť zdravotné systémy členských krajín a centrálne si tak navzájom pomáhať.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices