simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021

Michal Šimečka o kovid pasoch: Nesmieme diskriminovať tých, ktorí sa nestihli, nemohli alebo nechceli zaočkovať

Kým na Slovensku premiér rozkladá vlastnú vládu, v Európskom parlamente normálne pracujeme. Veľkou témou sú tzv. “očkovacie preukazy”, ktoré nám všetkým uľahčia cestovanie. Pandémia nám zobrala veľký benefit EÚ – otvorené hranice a slobodu cestovania. Každý štát si teraz prijíma opatrenia podľa seba, a pre ľudí, ktorí cestujú, je to obrovská komplikácia. Potrebujeme jednotné pravidlá čo najskôr, určite pred letom.

Legislatíva o očkovacích preukazoch je nesmierne citlivá – aj pre Slovensko. Súčasťou debaty je totiž otázka, či pre potreby cestovania uznávať aj očkovanie neregistrovaným Sputnikom.

Môj postoj je jasný: som zásadne proti očkovaniu vakcínou, ktorá nemá registráciou Európskej liekovej agentúry, lebo ide o potenciálne riziko pre ľudí. Budem za to vládu tvrdo kritizovať. No ak to napriek tomu presadí a slovenskí občania sa nechajú Sputnikom zaočkovať, budem v Európskom parlamente presadzovať, aby neboli v Schengenskom priestore diskriminovaní.

Nesmú sa stať občanmi druhej kategórie. To znamená – minimálne, ako v návrhu Komisie – že očkovanie Sputnikom by malo byť v digitálnom preukaze jasne označené, rovnako ako očkovanie od firiem Pfizer, Moderna, AstraZeneca či Johnson&Johnson.
Očkovanie však nesmie byť jedinou priepustkou k slobodnému cestovaniu. Nesmieme diskriminovať tých, ktorí sa nestihli, nemohli alebo nechceli zaočkovať. Súčasťou preukazov preto musia byť aj záznamy o testovaní, alebo o prekonaní covidu. Slobodu cestovať máme v EÚ všetci, bez rozdielu. Musíme ju len vyvážiť zodpovednosťou.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices