bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Vladimír Bilčík: Dnes si pripomíname Medzinárodný deň Rómov

8. apríl je každoročne dňom vyše 12 miliónov Rómov po celom svete. Práve Rómovia a Rómky tvoria najväčšiu etnickú menšinu v rámci Európskej únie a sú tak neoddeliteľnou súčasťou európskej kultúry a identity.

Napriek tomu mnohí stále čelia množstvu predsudkov a diskriminácii. To sa odráža na prístupe k zamestnaniu či vzdelaniu a následne na kvalite života. Chudoba nie je rómskym problémom – postihuje ľudí naprieč všetkými národnosťami. Žiaľ, množstvo ľudí stále verí, že chudobní Rómovia si za to môžu sami. Je to pohodlnejšie, ako si priznať spoločenské zlyhania. O tom, že podobné stereotypy nie sú založené na pravde, svedčia osudy mnohých Rómov a Rómiek, ktorým sa z pasce chudoby podarilo dostať. Táto cesta je však práve pre rozsiahlu diskrimináciu a nelichotivé predsudky náročná.

Viac ako polovica Rómov na Slovensku pociťuje diskrimináciu na základe ich pôvodu. Diskriminácia sa odráža v ich možnostiach zamestnať sa či získať kvalitné vzdelanie. Na to, aby sme pomohli aj ďalším rómskym občanom vystúpiť z generačnej chudoby, musíme zaručiť rovnosť príležitostí pre všetkých občanov EÚ. Chudoba nie je dôsledkom etnického pôvodu; môže však byť dôsledkom našich predsudkov. Je preto dôležité, aby sme aj naďalej spoločne podnikali kroky smerom k odstráneniu systematickej diskriminácie a predsudkov a podporovali tak spoločenské začlenenie sa rómskej komunity.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Takáto podpora zvýši životnú úroveň nielen rómskym občanom, ale aj celej Európskej únii. Má totiž potenciál členským štátom priniesť každý rok až 500 miliónov eur navyše. V októbri 2020 vydala Európska komisia nový strategický rámec pre rovnosť, začleňovanie a účasť Rómov v členských krajinách. Teraz je našou úlohou dbať na to, aby sme jeho ciele čo najlepšie naplnili aj na Slovensku.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices