Koláž EN, Foto: ÚV SR, FB Igor Matovič

Matovič v Moskve rokuje o vakcíne Sputnik. Podľa ministra Korčoka zajtra mieri aj do Budapešti

Vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na tlačovej konferencii uviedol, že o ceste ministra financií Igora Matoviča do Moskvy sa dozvedel v stredu 7. apríla od slovenského veľvyslanca v Moskve.

Minister Korčok tiež dodal, že o ceste Matoviča ho informoval aj premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec. „Chcem sa obidvom poďakovať, takto si to predstavujem. V momente, keď sa chystá takáto cesta, ktorá je predmetom pozornosti, tak sa to dozvedám nielen od nášho veľvyslanca, čo je diplomatická prax. Vážim si to, je to dobrý začiatok aj s novým predsedom vlády Eduardom Hegerom,“ povedal šéf rezortu.

Korčok tiež dodal, že táto cesta nebola schválená vládou, avšak môže sa schváliť aj dodatočne. Minister Korčok uviedol, že nevie, či bude na dnešných rokovaniach o Sputniku aj niekto z našej diplomacie. „Účasť zástupcov slovenskej diplomacie, či už veľvyslanca alebo rádových pracovníkov našich veľvyslanectiev, na rokovaní štátnych predstaviteľov považujem za štandard, za niečo úplne jasné, čo by nemala byť téma. Budem sa teda pýtať aj na toto,“ povedal.

Ivan Korčok na tlačovej konferencii tiež dodal, že Matovič by mal navštíviť v piatok Budapešť, avšak účel cesty nepozná.

Minister financií a bývalý premiér Igor Matovič dnes na Facebooku uviedol, že sa v Moskve stretne s Kirillom Dmitrievom, ktorý je riaditeľom Ruského fondu pre priame investície, teda pod ktorého priamo spadá výrobca vakcíny Sputnik V. „Rokovanie sa bude týkať, samozrejme, vakcíny. Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať,“ uviedol Matovič.

MOSKVA

Dnes sa v Moskve stretnem s Kirillom Dmitrievom, CEO Russian Direct Investment Fund (Ruský fond pre priame…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 7. apríla 2021

Podľa Šimečku, by sa mal Heger dištancovať od Matovičovej cesty do Moskvy

Europoslanec Michal Šimečka (PS) na sociálnej sieti Facebook uviedol, že Igor Matovič je späť vo forme, čo je podľa neho pre Slovensko zlá správa. „Nová vláda sa konečne mohla venovať pandémii, očkovaniu, otváraniu škôl a pomoci krachujúcim firmám. Miesto toho budeme znovu všetci riešiť teatrálne nápady a bizarné konflikty človeka, ktorý ako premiér v priebehu roka úplne zlyhal,“ dodal.

Igor Matovič je späť vo forme – a pre Slovensko je to zlá správa. Bývalý premiér sa ešte dnes chce vybrať za pánom…

Uverejnil používateľ Michal Šimečka • Progresívne Slovensko Štvrtok 8. apríla 2021

Europoslanec tiež vyzýva premiéra Eduarda Hegera, aby sa dištancoval od cesty Igora Matoviča do Moskvy. V úvislosti tiež poukázal na situáciu na východných hraniciach Ukrajiny, kde sa sústreďujú ruské vojská.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

„Je krajne nezodpovedné, aby člen vlády SR odletel rokovať do Moskvy bez mandátu vlády, v mimoriadne napätej geopolitickej situácii, keď Putinov režim presúva čoraz väčšie armádne jednotky na hranice s Ukrajinou a vyhrocuje tým aj vzťahy s EÚ a NATO. Premiér Eduard Heger musí konať a verejne sa dištancovať od zahraničnopolitických avantúr ministra financií Matoviča,“ uviedol podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko.

ŠÚKL odporúča očkovať registrovanými vakcínami

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vo svojom stanovisku uviedol, že šarže vakcíny Sputnik V, ktoré boli použité v predklinických testoch a klinických štúdiách publikovaných v uznávanom časopise Lancet sa nezhodujú so šaržami, ktoré sú dovezené na Slovensko. Podľa ústavu tieto vakcíny spája len názov.

„Prijatie záveru pomere prínosov a rizík vakcíny nebolo možné nie pre nedostatok odborných kapacít štátneho ústavu, ale pre nedostatok a nekonzistentnosť údajov dodaných výrobcom,“ priblížil ŠÚKL.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv tiež dodal, že naďalej odporúča, aby Slovensko očkovalo obyvateľov registrovanými vakcínami.

🔵Najefektívnejším spôsobom ako zvládnuť pandémiu je očkovanie. Verejnosť ako aj odborníci však musia mať nevyhnutné…

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Štvrtok 8. apríla 2021

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices