Foto: screenshot FB OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti

UVOĽŇOVANIE OPATRENÍ: Od pondelka môžu otvoriť obchody, kostoly aj hotely

Premiér Eduard Heger na tlačovej konferencii uviedol, že od pondelka už Slovensko nebude mať čierne okresy, pričom však dodal, že reprodukčné číslo začalo stúpať, pričom aktuálne je okolo hodnoty 0,95.

Šéf inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík uviedol, že zaočkovaných prvou dávkou vakcíny je na Slovensku už takmer 20 percent ľudí nad 18 rokov. V domovoch sociálnych služieb je zaočkovaných už 80 percent ľudí, dodal.

Mišík uviedol, že od pondelka bude celé Slovensko v v bordovej fáze a teda od 26. apríla by mohli platiť pravidlá červenej fázy. . „Musíme byť však naďalej nesmierne zodpovední,“ povedal Mišík.

Povolenie, ktoré k Sputniku V vydal exminister Marek Krajčí, nebolo vydané na vakcínu, ktorú máme na Slovensku, povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. K téme ruskej vakcíny zatiaľ viac povedať nechce.

Minister zdravotníctva povedal, že povolenie, ktoré vydal exminister Marek Krajčí  k Sputniku V, nie je vydané na vakcíny, ktoré sa nachádzajú na Slovensku.

Minister financií Matovič na tlačovej konferencii oznámil nové uvoľňovanie:

  • otvorenie obchodov a služieb s podmienkami a to na jednu osobu bude vyhradených 15m2, povinný bude aj test
  • Od budúceho týždňa bude možné ísť do prírody aj mimo okres, avšak s platným testom
  • Otvoriť môžu aj kostoly a to s podmienkou jednej osoby na 15m2 tiež s testom
  • Povolený bude aj šport v exteriéri, a to maximálne pre 6 osôb s testom
  • Otvoria aj zoologické záhrady, múzeá a botanické záhrady, s pravidlom: osoba na 15 štvorcových metrov,
  • Otvoriť môžu aj knižnice maximálne do 6 osôb, toto isté pravidlo bude platiť aj pre hotely a penzióny, avšak bez otvorenia reštaurácií
Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

O očkovanie možu požiadať už aj osoby staršie ako 40 rokov, pričom očkovaní budú vakcínou AstraZeneca, vychádza to z verejnej stránky akcinacia.nczisk.sk.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices