Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Šefčovič a Frost budú diskutovať o obchodných pravidlách týkajúcich sa Severného Írska

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a britský minister David Frost, ktorý predtým zastupoval Spojené kráľovstvo v rokovaniach o pobrexitovej obchodnej dohode s Európskou úniou, budú vo štvrtok v Bruseli diskutovať o obchodných pravidlách týkajúcich sa Severného Írska. Informovala o tom v stredu EÚ.

Stretnutie sa uskutoční mesiac po tom, čo EÚ podnikla právne kroky proti Spojenému kráľovstvu s argumentom, že jej niekdajší člen nerešpektuje podmienky dohody o vystúpení z únie a porušuje medzinárodné právo.

Ako uviedol hovorca Európskej komisie Daniel Ferrie, Šefčovič a Frost sa neformálne stretnú, aby zhodnotili aktuálne technické úkony a poskytli politický smer obom stranám pri riešení sporných otázok.

Londýn sa rozhodol jednostranne predĺžiť ochrannú lehotu pri kontrolách tovaru prepravovaného medzi Britániou a Severným Írskom aj na obdobie od 1. apríla, čo podľa EÚ predstavuje porušenie tzv. severoírskeho protokolu.

Účelom tohto dokumentu bolo zabezpečiť po brexite otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskom. Ochranná lehota na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov vstupujúcich do Severného Írska mala vypršať na konci uplynulého mesiaca, no britská vláda sa ju rozhodla predĺžiť do októbra.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Spomenuté kontroly narušili krehkú politickú rovnováhu v Severnom Írsku, časti Spojeného kráľovstva, kde sa niektorí obyvatelia považujú za Britov a iní za Írov, pričom tvrdé hranice by mohli narušiť írsky mierový proces.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices