Koužušinová farmy, hrozba covid-19. PHOTO: Humánny pokrok

COVID-19 sa prvýkrát objavil na európskych kožušinových farmách už pred rokom

12 mesiacov po tom, ako sa vírus SARS-CoV-2 prvýkrát objavil na norkovej kožušinovej farme v Holandsku, sa Európska únia stále neodhodlala konať, a zatvoriť tieto rezervoáre koronavírusu aj napriek tomu, že verejnosť podporuje zákaz kožušinových fariem.

V posledných mesiacoch petíciu za zákaz krutého a vražedného obchodu s kožušinami podpísalo viac ako 500 000 ľudí. Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu má Európska únia pri zavedení núdzových opatrení na ukončenie činnosti kožušinových fariem a chovov kožušinových zvierat širokú podporu verejnosti, pretože je to v záujme ochrany zdravia občanov a občianok EÚ, a zvierat.

Od začiatku pandémie sa COVID-19 objavil na viac ako 400 kožušinových farmách v 9 členských štátoch EÚ, kde ním boli infikované milióny zvierat. Kvôli podmienkam, v ktorých sú zvieratá na farmách chované, stačí, že sa nakazí jedno zviera, a potom sa choroba šíri veľmi rýchlo. Takto sa vírus SARS-CoV-2 nielen šíri, a mutuje medzi norkami, ale tiež sa môže preniesť naspäť na človeka a divokú zver.

Kožušinové farmy sú hrozbou pre verejné zdravie, a majú potenciál stať sa ohniskami koronavírusu. Spoločné stanovisko WHO, OIE a FAO varuje pred vysokým rizikom prenosu koronavírusu z noriek na človeka. A aj napriek tomu Európska komisia zostáva nečinná.

„K dnešnému dátumu Európska komisia vyžaduje monitorovanie a nahlasovanie prípadov COVID-19 na kožušinových farmách. Odporúča zavedenie dôsledných opatrení na udržanie biologickej bezpečnosti, vrátane pravidelného testovania zamestnancov a zamestnankýň kožušinových fariem, a náhodné testovanie norkov, vrátane uhynutých zvierat,“ hovorí doktorka Joanna Swabe z Humane Society International/Europe. Dodáva tiež, že „…tieto opatrenia nechránia verejné zdravie dostatočne. Jediná možnosť ako zabrániť prenosu koronavírusu z norkov na človeka, je zakázaním kožušinových fariem v tých členských štátoch, kde sú tieto farmy stále povolené.

Nielenže sa COVID-19 môže preniesť z norkov na človeka, ale ako Joh Vinding z Fur Free Alliance vysvetľuje: „Keď sú zvieratá držané v takých stiesnených podmienkach bez ohľadu na ich pohodu, stávajú sa perfektným miestom na množenie infekčných chorôb. Vírusy dokážu mutovať. Samozrejme, mutácie SARS-CoV-2, ktoré sa objavili u norkov na dánskej kožušinovej farme, sa preniesli na človeka. Vedci sa boja, že práve takéto mutácie môžu znížiť účinnosť vakcín a oddialiť víťazstvo nad Covidom-19.

Najnovší prieskum verejnej mienky medzinárodnej agentúry YouGov objednaný organizáciou Four Paws a koalíciou Eurogroup for Animals, vykonaný vo Francúzsku, Maďarsku, Estónsku a na Slovensku, ukázal podporu občanov a občianok EÚ za zavedenie núdzových opatrení EÚ na ukončenie kožušinových fariem a chovov kožušinových zvierat, aby sa ochránilo ich zdravie.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

„Výsledky prieskumu poukazujú na to, že väčšina respondentov a respondentiek podporuje našu snahu o okamžité zakročenie. S takouto masívnou podporou širokej verejnosti a hrozbami, ktoré kožušinové chovy predstavujú pre naše zdravie, Európska komisia musí okamžite začať konať, a naliehať na členské štáty, aby zastavili chov kožušinových zvierat,“ hovorí Reineke Hameleers z Eurogroup for Animals.

V Taliansku, kde kožušinové farmy majú pozastaviť svoju činnosť do konca roka 2021, je až 77% ľudí za zavedenie núdzových opatrení za zákaz kožušinových fariem a chovov kožušinových zvierat. Neochota prijatia týchto opatrení privádza dojem, že Európskej komisii záleží viac na ekonomických záujmoch malej skupiny akcionárov, ako na zdraví obyvateľov a obyvateliek Európskej únie. Tento názor potvrdzuje aj situácia zo Slovenska, kde je kožušinový chov už zakázaný. Na Slovensku s globálnym pozastavením kožušinového chovu súhlasilo až 60 % ľudí a viac ako 14 000 ľudí podpísalo slovenskú vetvu európskej petíciu na stránke Humánneho pokroku. „To, čo vidíme je jednoznačná spoločenská objednávka požadujúca okamžité ukončenie kožušinového chovu v celej EÚ a je najvyšší čas, aby kompetentní začali konať,“ dodáva Martin Smrek z Humánneho pokroku.

Prihliadnuc na zákon o ochrane zvierat Animal Health Law, ktorý vstúpi do platnosti 21. apríla, má Európska komisia ideálnu príležitosť postaviť sa za práva zvierat, a zakázať kožušinové farmy, čím sa eliminuje hrozba, ktorú predstavujú pre ľudské zdravie,“ hovorí Pierre Sultana z FOUR PAWS Europe.

Aby koalície Fur Free Alliance, Eurogroup for Animals a ich členovia spolu s Four Paws a Human Society International upozornili na danú problematiku, informovali verejnosť, a oslovili politikov a političky, usporiadajú 14. apríla spoločnú online kampaň.

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Szijjarto

P. Szijjártó: Maďarsko na rozdiel od EÚ nevníma Čínu ako hrozbu

Maďarsko nevníma Čínu ako riziko či hrozbu, ale ako štát, s ktorým spolupráca prináša mnohé …

Consent choices