media, novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Wiezik: Výzva Komisii na zaistenie bezpečnosti a fyzickej integrity novinárov v EÚ

Europoslanec EP Michal Wiezik (EPP, SPOLU) v piatok podporil list adresovaný prezidentke Komisie Ursule von der Leyen  a vice-prezidentke Vĕre Jourovej, v ktorom spolu s ďalšími 40 europoslancami zo 6 politických skupín  vyzývajú Komisiu na  zaistenie bezpečnosti a fyzickej integrity novinárov v EÚ.

Iniciátorom listu je grécky europoslanec Stelios Kympouropoulos, ktorý takto reagoval na vraždu gréckeho novinára Georga Karaivaza. Po atentáte na Daphne Caruana Galiziu na Malte v roku 2017 a Jána Kuciaka na Slovensku v roku 2018 je to, žiaľ, ďalší opovrhnutiahodný čin, ktorý dokazuje, že fyzické hrozby a násilie páchané na novinároch v EÚ majú stúpajúcu tendenciu.

Europoslanci ďalej v liste zdôrazňujú kľúčovú úlohu nezávislých médií je pre demokratickú spoločnosť založenú na zásadách právneho štátu.

Vyzývajú Komisiu na urýchlené prijatie Odporúčania o bezpečnosti novinárov, ako sa uvádza v Akčnom Pláne Európskej Demokracie 2020. Odporúčanie by sa malo zamerať aj na hrozby namierene proti novinárkam, ktoré sú čoraz častejšie terčom online a offline hrozieb.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Záverom vyjadrujú presvedčenie, že to bude dôležitý prvý signál pre občanov, že EÚ je odhodlaná chrániť slobodu médií a demokraciu ako aj odkaz pre páchateľov, že ich trestne činy neostanú nepotrestané.

List v originálnom znení si môžete prečítať tu: List EK

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices