bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Europoslanec Bilčík o očkovacom preukaze: Nikto nebude mať zákaz cestovať

BRATISLAVA – Krajiny Európskej únie sa konečne dohodli na zavedení digitálneho zeleného očkovacieho preukazu, takzvaného covid passu do praxe. Jeho spustenie do prevádzky je naplánované na koniec júna.

​Covid pas je horúcou témou aj v europarlamente. Jeho cieľom má byť slobodnejšie a voľnejšie cestovanie. To si však vyžaduje spoločné stanovisko všetkých členských štátov EÚ. Samotný pas bude v dvoch podobách, a to digitálnej a tlačenej. „Budú tam všetky nevyhnutné osobné údaje. Bude ich tam veľmi málo. Napríklad o tom, či ste alebo nie ste očkovaný, alebo či máte PCR test, či iný doklad od lekára, že môžete cestovať. Iný členský štát EÚ uzná tento covid pas,“ objasnil Bilčík. Európska komisia pritom vedie diskusie s inými štátmi. Okrem krajín 27 členských krajín EÚ by sa mohlo uvoľniť primárne cestovanie do krajín Európskeho hospodárskeho priestoru, a to do Nórska, Islandu, Lichtenštajnska. Ďalšou krajinou, s ktorou vedie Európska komisia diskusiu je Veľká Británia, kde sa žije a pracuje veľa Slovákov.

Na úplnú voľnosť pohybu to ale podľa Bilčíka nestačí. Cestu vidí vyhlásením ukončenia pandémie a očkovaní. „Covid pas bude slúžiť na to, či ten človek bol zaočkovaný. Ak nebol bude mať dostupné alternatívy, ako dať si spraviť PCR test, prípadne ak prekonal covid, bude to súčasťou dokladu,“ objasnil Bilčík. Nie je tak povinnosťou byť zaočkovaný v prípade, ak chcete vlastniť covid pas. Zatiaľ nie je známe, akým spôsobom sa preukaz dostane medzi občanov. Túto kompetenciu preberie na seba štát a preukaz bude bezplatný.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Do covid pasu sa budú podľa Bilčíka počítať len vakcíny registrované Európskou úniou, pre Slovákov to môže zatiaľ predstavovať eventuálne riziko v prípade, že by sa začalo u nás očkovať neregistrovanou vakcínou Sputnik V.  Bude však na každom členskom štáte či neregistrovanú vakcínu na svojom území povolí.

O samotnej platnosti preukazu sa ešte vedú diskusie no ako europoslanec naznačil, trvanie by malo byť do konca pandémie.

​Čo nezaočkovaní?

Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka nikto nebude mať zákaz cestovať. „Budú tu dostupné alternatívy a jedna z nich je PCR test. Tu si myslím, že je potrebné povedať, aby každý občan mohol tak ako dnes sa môže dať bezplatne zaočkovať, tak by mal mať nárok na dostatočný počet bezplatných PCR testov,“  skonštatoval Bilčík. Európska únia tak neplánuje obmedzovať pohyb len na základe očkovania.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices