hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH

Martin Hojsík: Dohoda na Európskom klimatickom zákone prichádza v hodine dvanástej

Vyjednávači Európskej únie dosiahli dohodu o európskom klimatickom zákone po 14 hodinách rozhovorov nadránom v stredu 21. apríla. Vďaka tomu môže EÚ vstúpiť na tohtotýždňový klimatický samit hostený prezidentom USA Joe Bidenom v rukách s dohodou o cieli EÚ do roku 2030, upozorňuje poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík. Hovorí aj, že je dobré, že k dohode prišlo, dúfal však v ambicióznejšie ciele.

Dohoda na Európskom klimatickom zákone prichádza symbolicky menej ako 24 hodín pred zajtrajším Dňom Zeme a klimatickým samitom iniciovaným prezidentom Bidenom. Považujem za dobré správy, že konečne prišlo k dohode medzi parlamentom, komisiou a členskými štátmi na tomto zákone,“ uviedol europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

Som ale aj mierne sklamaný, pretože prijatý záväzok znížiť emisie o 55% nie je podľa mňa, ale najmä podľa vedkýň a vedcov, dostatočný. Aj ľudia na Slovensku žiadali v masívnej petícii o zníženie emisií o aspoň 65 percent, ktorý aj ja dlhodobo presadzujem. O to viac budem dohliadať a pracovať na tom, aby sa aktuálny cieľ nielen dodržal, ale v skutočnosti sme emisie znížili ešte viac,“ doplnil Hojsík.

Viac..  Smernica o energetickej hospodárnosti budov prijatá s cieľom znížiť účty za energiu a znížiť emisie

Teraz bude dôležité ako zníženie emisií dosiahneme. Na rade je celý balík európskych zákonov, ktoré budú zahŕňať uhlíkové clo, pravidlá obchodovania s emisiami, pravidlá pre podporu zelenej energie a energetickú efektívnosť, alebo aj riešenie problémov emisií metánu, ktorým sa v najbližšej dobe budem intenzívne venovať. A tu bude kľúčové aké postoje bude Slovensko zastávať. Odmietnutie klimatickej núdze zo strany koalície neveští, žiaľ, nič dobré,“ uzavrel progresívec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices