Ivan Korčok a Jakub Kulhánek, šéfovia rezortov diplomacie SR a ČR. PHOTO: MZVaEZ SR

Minister I. Korčok privítal českého partnera na jeho prvej návšteve v Bratislave

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok rokoval v stredu 28. apríla 2021 v Bratislave s novým ministrom zahraničných vecí Českej republiky Jakubom Kulhánekom. Išlo o prvú zahraničnú cestu českého šéfa rezortu diplomacie, ktorá v zmysle tradície smerovala na Slovensko.

„Česká republika je nám z našich susedov najbližšia, je zároveň partnerom a spojencom. Teší ma, že prvá cesta ministra zahraničných vecí Jakuba Kulháneka viedla do Bratislavy. Okrem bilaterálnych vzťahov sme diskutovali aj o aktuálnych európskych a zahraničnopolitických témach. Nevyhli sme sa ani otázkam bezpečnosti a spoločného vnímania bezpečnostných výziev. V tejto súvislosti som svojmu rezortnému partnerovi opätovne tlmočil podporu a solidaritu v nadväznosti na zistenia vyšetrovania incidentu vo Vrběticach,“ uviedol minister I. Korčok.

Ministri v rozhovoroch poukázali aj na pokračujúcu dôležitú úlohu regionálnej spolupráce a vyzdvihli nedávne spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí V4, ako aj nedávny mimoriadny samit V4, na ktorom bola tiež vyjadrená jednoznačná podpora Českej republike.

Partneri sa zhodli, že popri V4 sa efektívne darí zužitkovať aj spoluprácu oboch našich krajín s Rakúskom v rámci trojstranného Slavkovského formátu, čo sa pozitívne odrazilo aj na vzájomnej koordinácii protipandemických opatrení.

Šéfovia diplomacií diskutovali aj o ďalších oblastiach bilaterálnej spolupráce, vrátane výziev ekonomickej diplomacie, posilnenia hospodárskej spolupráce a oživenia turizmu po skončení pandémie. „Aj počas zložitého obdobia pandémie COVID-19 sa nám podarilo úspešne naštartovať napríklad projekt ekonomickej diplomacie s českým inovatívnym združením CZECH.UP v oblasti podpory rozvoja koncepcie inteligentných miest na Slovensku,“ podčiarkol I. Korčok a vyzdvihol, že Česká republika je dlhodobo druhým najväčším obchodným partnerom a aj druhým najväčším investorom na Slovensku.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Partneri neopomenuli ani aktuálne zahraničnopolitické dianie, osobitne v krajinách východného partnerstva. V súvislosti s ostatným napätím na ukrajinsko-ruskej hranici ministri potvrdili nemennú pozíciu k územnej celistvosti a suverenite Ukrajiny. Ministri sa venovali aj najaktuálnejším európskym témam – najmä Fondu obnovy, a tiež Konferencii o budúcnosti Európy. „Plán obnovy a odolnosti nám dáva šancu na obnovu a zotavenie sa z krízy, ale je to tiež obrovská príležitosť na uskutočnenie reforiem a investícií zlepšujúcich náš život,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Partneri konštatovali, že prioritou celého projektu Konferencie o budúcnosti musia byť občania. Ministri sa zhodli na tom, že predpokladom pre ekonomicky a politicky silnú Európsku úniu je aj efektívna transatlantická spolupráca.

O mam

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices