Ilustračné PHOTO: screenshot ©

Nemecko a WHO zriadia globálne zdravotné monitorovacie centrum

V Nemecku zriadia globálne monitorovacie centrum zamerané na prevenciu a prípravu na budúce ohrozenia verejného zdravia, akým je pandémia ochorenia COVID-19. V stredu to oznámila tamojšia vláda spolu so zástupcami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Globálne centrum „pandemických a epidemických informácií“ bude sídliť v Berlíne a koordinovať ho bude WHO. Jeho cieľom bude zber dát, monitorovanie rizík a pomoc pri inováciách.

„Súčasná pandémia COVID-19 nás naučila, že proti pandémiám a epidémiám môžeme bojovať len spolu,“ skonštatovala nemecká kancelárka Angela Merkelová s tým, že centrum by malo prepojiť vládny, akademický a súkromný sektor.

Podľa generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa pandémia „odhalila medzery v globálnom systéme výmeny informácií o pandémiách a epidémiách„.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Centrum, ktoré dostane od Nemecka asi 30 miliónov eur a bude sa uchádzať o finančnú podporu aj inde, bude stavať na existujúcich monitorovacích mechanizmoch WHO a ďalších. Takými sú napríklad Global Outbreak Alert and Response Network (GOARN) alebo iniciatíva Epidemic Intelligence from Open Sources (EIOS).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices