Ilustračné foto PHOTO: © European Union

Komentár Marca Németha: Zablahoželajme Únii a pripomeňme si, aké výhody vďaka nej máme

Európska únia má dnes narodeniny a je dobré si to pripomenúť. Je to deň, kedy si milióny ľudí spomenie na motto EÚ: „Zjednotení v rozmanitosti”. Možno nie každý z nás si uvedomuje, že s našimi bližšími či vzdialenejšími susedmi nás spája veľa väzieb a hlavne výhod, za ktoré vďačíme aj tomu, že nie sme len občania Slovenska, ale aj Európania.

Autorom je študent gymnázia a člen redakcie Európskych Novín Marco Németh

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Keď pred 71. rokmi podpisovali Schumanov plán, udalosti prebiehali mimo nás, mimo Slovenska. Ani v roku 2003 som ešte nemohol hlasovať v referende o vstupe do EÚ, narodil som sa totiž už do európskeho Slovenska. Slovensko sa však konečne zapojilo do moderného sveta a zároveň do najvyspelejšej demokracie. A práve tento demokratický prístup k rozhodovaniu o chode Únie, vôľa do riešenia rôznych problémov zapojiť aj verejnosť je mimoriadne výrazná práve v tomto období.

Európa za posledné roky musela riešiť niekoľko závažných kríz, ktoré vznikli medzi členskými štátmi, ale aj medzi občanmi sa často objavila názorová nezhoda. Je preto mimoriadne dôležité, aby solidarita a spolupráca neprebiehali len na politickej, ale aj na občianskej úrovni, lebo Európska únia nie sú inštitúcie, ale všetci Európania, ktorí v nej žijú.

Spoločná európska budúcnosť

Keď sa pred niekoľkými týždňami určil začiatok Konferencie o Európe, bol som rád. Je to totiž ďalšia príležitosť, aby občania vyjadrili svoje predstavy o budúcnosti Európskej únie, lebo hlas občanov pri jej formovaní je kľúčový. Konferencia má za cieľ zistiť názory všetkých obyvateľov, ináč Únia riskuje, že sa z tohto celého veľkolepého projektu stane obyčajná byrokratická múmia.

Predstavitelia vrcholných inštitúcií majú v rukách moc, akú sme už dlho nevideli a občania právom očakávajú, že ju budú využívať v prospech ľudu. Politik má totiž slúžiť ľuďom. Miesto toho však vidieť hádky a slovné prestrelky medzi Leyenovou a Michelom, každý z nich totiž chce byť na európskom piesočku najväčším kohútom. Žiaden politický líder by si však nemal presadzovať svoj názor, ak to nie je vôľa väčšiny obyvateľov nášho kontinentu.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou
Charles Michel a Ursula Von der Leyen. PHOTO: © European Union

Samozrejme, ako všetko, aj Únia má svoje chyby a je dobré o nich hovoriť, avšak bez potrebných informácií to nie je možné. Je teda nevyhnutná dostatočná komunikácia zo strany poslancov a vedúcich osobností Únie, aby občania mali prehľad o ich plánoch, názoroch a každodennej práci v Bruseli. Nutná je aj spätná väzba od občanov na každé významné rozhodnutie, ktoré ovplyvní náš život. Nestačí včak všeobecná kritika európskeho projektu ako celku, ktorý nám priniesol mier, treba hľadať a navrhnúť aj konkrétne riešenia.

Konferencia o Európe, ktorá sa začína práve dnes, je vynikajúcou príležitosťou, aby sme sa ozvali a hovorili o tom, v akej Európe by sme chceli žiť.

Slovensko ako súčasť modernej demokracie

Som študentom, no zároveň hrdým Európanom, ktorý neberie výhody, ktoré máme, ako samozrejmosť, ale ako výdobytok členstva v partnerstve európskych štátov. Ja si budúcnosť Slovenska predstavujem v spoločenstve demokratických krajín, ktoré si navzájom pomáhajú, koordinujú svoje plány, spolupracujú, chránia sa a v čase krízy si jeden pred druhým nezatvárajú dvere. Svet sa rýchlo mení, spolu s ním aj Európa, preto je našou výzvou zlepšiť, opraviť, zmodernizovať spoločenstvo tak, aby vždy kráčalo s dobou a poskytlo bezpečný a príjemný domov všetkým ľuďom.

Zablahoželajme teda Únii k dnešnému sviatku, zaspomínajme si, ale hlavne začnime rozmýšľať nad našou spoločnou budúcnosťou a spoločnými riešeniami na problémy, ktoré máme a ktoré nás ešte čakajú.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices