Minister Ivan Korčok Foto: Tomáš Bokor/MZVEZ SR

Minister Korčok: Konferenciou o budúcnosti EÚ začíname našu domácu diskusiu o tom, akú Európsku úniu chceme mať

Traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Boris Kollár a predseda vlády Eduard Heger, otvorili v nedeľu (9. mája 2021) na Bratislavskom hrade spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivanom Korčokom Konferenciu o budúcnosti Európy. Cieľom tohto jedinečného celoeurópskeho projektu, spusteného symbolicky na Deň Európy, je otvorená debata s občanmi Európskej únie o jej výhodách, výzvach a budúcom smerovaní.

Pri tejto slávnostnej príležitosti najvyšší ústavní činitelia prijali spoločné vyhlásenie:

Slovensko je plnoprávnym členom Európskej únie už 17 rokov. Naše miesto v únii je našou slobodnou voľbou. Je vyjadrením túžby po slobode a demokracii, ekonomickom rozvoji a vôli spravovať našu spoločnosť na základe princípov právneho štátu. Európska únia je aj dnes najlepším priestorom pre úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko.

1) V Európskej únii dnes spoločne spúšťame Konferenciu o budúcnosti Európy. Otvára nový priestor a ponúka možnosti pre úprimnú, otvorenú a kritickú diskusiu o tom, ako vidíme jej budúcnosť a naše miesto v nej.

2) Konferencia o budúcnosti Európy je jedinečnou príležitosťou povedať, aký život chceme v únii vytvoriť pre nás a budúce generácie. Konferencia prichádza v náročnom období. Pandémia je pre všetkých skúškou. Je však tiež príležitosťou na obnovu a posilnenie únie. Rozhodnutia o tom, ako to docieliť, musia odrážať hlas občanov.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

3) Popri diskusii o budúcnosti musíme pokračovať v napĺňaní spoločných cieľov, ktoré zvýšia kvalitu života všetkých našich občanov. Ide predovšetkým o udržateľný rozvoj hospodárstva, jednotný trh bez bariér či stabilnú spoločnú menu. Ide tiež o to, ako budeme spoločne reagovať na výzvy, ktoré prináša zmena klímy, migrácia, šírenie dezinformácií, nestabilita a konflikty na medzinárodnej scéne.

4) Konferenciu o budúcnosti Európy chceme priniesť do našich regiónov, miest, obcí a komunít. Pozývame všetkých občanov, aby sa do tejto konferencie zapojili a vyjadrili svoj názor na to, čo je pre nich v Európskej únii dôležité.

5) Európska únia je každodennou súčasťou nášho života, je to náš existenčný priestor. Únia môže byť len taká, akú ju chceme mať my sami. Je čas, aby sme sa ako občania tejto príležitosti zhostili spoločne. Ide o našu budúcnosť.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices