Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

M. Wiezik: Pravidlá pre rastlinné alternatívy sa nebudú zbytočne sprísňovať

Poslanec EP Michal Wiezik (EPP, SPOLU) víta odmietnutie dodatku 171 v rámci trialógových rokovaní medzi Európskym parlamentom, Európskou komisiou a Radou EÚ. Toto rozhodnutie uznáva potrebu vyhnúť sa ďalším obmedzeniam pre rastlinné alternatívy mliečnych výrobkov. „Už dnes takéto produkty podliehajú prísnej legislatíve. Darmo by ste na nich hľadali nápisy typu „sójové mlieko“ či „mandľový jogurt“ a teraz vznikla dokonca ambícia obmedzovať typ obalu či fotografie na týchto produktoch,“ hovorí europoslanec Michal Wiezik.

„Takýto návrh by oklieštil nielen právo európskych spotrebiteľov na informácie napr. o uhlíkovej stope potravín, ale aj vážne znevýhodnil výrobcov rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom, ktorých je aj na Slovensku stále viac. Som veľmi rád, že sa mimo iného aj vďaka spolupráci so Slovenským združením pre značkové výrobky (SZZV) podarilo vytvoriť tlak na relevantné inštitúcie a dodatok bol úspešne stiahnutý,“ dodal.

Europoslanec Michal Wiezik bol jediným slovenským europoslancom, ktorý sa téme aktívne venoval a ako jeden z 34 europoslancov podpísal list adresovaný Komisárovi pre poľnohospodárstvo Januszovi Wojciechowskemu a predsedajúcej portugalskej ministerke poľnohospodárstva Marii do Céu Antunes, v ktorom spoločne deklarovali, že nie je potrebné obmedzovať označovanie rastlinných produktov nad rámec existujúcich reštrikcií a žiadali o jasné odmietnutie dodatku.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

„Zástancovia návrhu argumentovali, že veľa spotrebiteľov kupuje rastlinné potraviny omylom, pretože si myslia, že kupujú mliečny výrobok. To však nie je pravda. Ľudia si udržateľnejšiu alternatívu vyberajú cielene – kvôli zdraviu, zvieratám či planéte,“ dodáva poradkyňa europoslanca a členka strany SPOLU Tamara Stohlová.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

Únia sprísňuje dovoz rastlín z tretích krajín. Cieľom je znížiť riziko škodcov na území EÚ

Nové pravidlá schválené poľnohospodárskym výborom si kladú za cieľ obmedziť rastúci vplyv nebezpečnej baktérie Xylella …

Consent choices