Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia na súde obvinila spoločnosť AstraZeneca, že konala v zlej viere a požaduje kompenzáciu

V Bruseli sa v stredu začal očakávaný súdny proces medzi Európskou úniou (EÚ) a britsko-švédskym farmaceutickým gigantom AstraZeneca. Únia na úvodnom pojednávaní obvinila výrobcu liekov, že konal v zlej viere a poskytol vakcíny proti koronavírusu iným štátom napriek tomu, že prisľúbil ich dodanie členským krajinám EÚ.

Na základe kontraktu so spoločnosťou AstraZeneca počítala EÚ v počiatočnej fáze s 300 miliónmi dávok vakcíny proti koronavírusu, ktoré mali distribuovať medzi jej 27 členských štátov. Súčasťou dohody bola možnosť dodania ďalších 100 miliónov dávok. V prvom štvrťroku 2021 však AstraZeneca dodala iba 30 miliónov dávok a tvrdí, že v druhom kvartáli môže poskytnúť iba 70 miliónov, namiesto 180 miliónov, ktoré predtým sľúbila.

Právnik EÚ Rafael Jafferali pre súdom uviedol, že spoločnosť plánuje dodať zakontrahovaný počet dávok do konca decembra, no dodal, že „šesťmesačné oneskorenie znamená jasné zlyhanie“. Požiadal súd, aby spoločnosti uložil pokutu 10 miliónov eur za porušenie dohody a prinútil firmu AstraZeneca zaplatiť 10 eur za dávku za každý deň omeškania ako kompenzáciu za porušenie dohody s EÚ.

Jafferali poznamenal, že 50 miliónov dávok, ktoré mali byť dodané do EÚ, išlo namiesto toho do tretích krajín, čo bolo „v rozpore“ s dohodou. Podľa ďalšieho právnika EÚ Charlesa-Edouarda Lamberta spoločnosť AstraZeneca nevyužila všetky prostriedky, ktoré mala k dispozícii, na zabezpečenie plnenia dohody. AstraZeneca tvrdí, že dohodu plne dodržiavala, pričom dodala, že výroba vakcín je zložitý proces a vyvinula maximálne úsilie na včasné dodanie.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Aj keď Európska komisia trvá na tom, že očkovacia látka AstraZeneca zostáva súčasťou jej očkovacej stratégie, EÚ sa v ostatných týždňoch od farmaceutickej spoločnosti jednoznačne dištancovala, keď uprednostnila konzorcium Pfizer/BioNTech. Komisia prekvapivo nevyužila možnosť kúpiť ďalších 100 miliónov dávok na základe súčasnej dohody, ktorú uzatvorila so spoločnosťou AstraZeneca.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices