Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR

I. Korčok: Ak chce byť EÚ globálnym aktérom, musí byť aktívnejšia pri nevyriešených konfliktoch

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok 27. mája rokoval na tradičnom neformálnom zasadnutí ministrov zahraničia členských štátov Európskej únie v Lisabone. Témou stretnutia šéfov diplomacií členských krajín EÚ boli perspektívy riešenia a možnosti zmeny prístupu Únie k nevyriešeným konfliktom vo východnom susedstve EÚ. Ak chce byť EÚ globálnym aktérom, musí mať väčší dosah aj vo svojom najbližšom okolí.

„Bezpečnosť Európy je nedeliteľná, preto sa Únia musí intenzívnejšie angažovať v otázke nevyriešených konfliktov vo svojom východnom susedstve. V bezprostrednom susedstve EÚ sú hneď dva konflikty – na Ukrajine a v Moldavsku, s rôznou históriou, intenzitou, charakterom a geopolitickými súvislosťami. Na južnom Kaukaze sú ďalšie tri nevyriešené konflikty, pričom práve konflikt o Náhorný Karabach je trpkým pripomenutím toho, ako rýchlo sa môže „zamrznutý konflikt“ pretransformovať do plne rozvinutej vojny, ktorá medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukla na jeseň minulého roku,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie,“ vyjadril sa minister.  Existencia nevyriešených konfliktov je nielen hrozbou pre široko ponímanú bezpečnosť EÚ a jej občanov, ale aj prekážkou rýchlejšieho rozvoja a transformácie našich východných partnerov.

Pohľad na dianie na Blízkom východe priblížil minister zahraničných vecí Jordánska Ajman Safadi, s ktorým ministri hovorili aj o perspektívach mierového riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Zníženie napätia po dohodnutom prímerí musí byť využité na konštruktívne hľadanie udržateľného riešenia založeného na rokovaniach vedúcich k dvojštátnemu usporiadaniu v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN a na základe medzinárodne odsúhlasených parametrov.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Ministri diskutovali aj o strategických prioritách s Afrikou. Posilnenie vzťahov EÚ s Afrikou je v našom záujme. Z pohľadu Slovenska považujeme za dôležité klásť dôraz na rozvoj obchodno-ekonomickej spolupráce, udržateľný rast, bezpečnosť a stabilitu. Významnou témou je migrácia, ktorá by musí byť neoddeliteľnou súčasťou nášho politického dialógu s africkými partnermi so zameraním na základné príčiny nelegálnej migrácie a readmisné postupy, kde by mali niesť svoju časť zodpovednosti.

Témou rokovania boli vzťahy EÚ s indicko-tichomorským regiónom. Cieľ a ambície Únie sa neobmedzujú iba na obchodno-ekonomické vzťahy, pozornosť EÚ sa čoraz viac zameriava na príspevok k stabilite, prosperite a trvalo udržateľnému rozvoju regiónu. Podľa ministra I. Korčoka „samozrejme v regióne vnímame aj kvalitatívne novú dynamiku a silnejúce geopolitické súperenie, prejavujúce sa aj zvýšeným napätím v obchodných a dodávateľských reťazcoch, ako aj v technologických, politických a bezpečnostných otázkach.“ Ako dodal minister I. Korčok, „aj preto považuje SR intenzívnejší strategický prístup EÚ k regiónu za mimoriadne dôležitý.“

O mam

Odporúčame pozrieť

Miroslav Lajčák: Svet je plný paradoxov. Populácia je najbohatšia v histórii, napriek tomu žijú stámilióny ľudí pod hranicou chudoby

Povedal to vo svojom príhovore na Hodnotiacej konferencii slovenskej zahraničnej a európskej politiky za uplynulý rok …

Consent choices