nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /ECR/. PHOTO: FB LĎN.

Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová spúšťa petíciu za lepšiu ochranu cyklistov na slovenských cestách

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová sa netají vášňou k cestnej cyklistike, sama týždenne najazdí desiatky kilometrov. V posledných dňoch sa na slovenských cestách stalo viacero vážnych nehôd, ktorých účastníci boli práve cyklisti.

„Ďalší zrazený cyklista‼️‼️ Dnes počas tréningu zrazilo auto ďalšieho cyklistu – Martina Chrena z Dukly Banská Bystrica. Reprezentantovi SR, niekoľkonásobnému majstrovi SR v dráhovej cyklistike, nedala vodička prednosť a vychádzajúc z vedľajšej cesty doňho narazila. Nehoda sa stala v okolí Tlmačov. Tentoraz bez fatálnych následkov. Musela byť však privolaná rýchla pomoc. Sanitka ho previezla do nemocnice na prehliadku a ošetrenie. Cyklista utrpel pomliaždeniny kolena a zápästia a odreniny lopatiek. V pondelok spúšťame petíciu za okamžitú úpravu zákona o cestnej premávke. Momentálne finišujeme na texte petície‼️‼️‼️ Prosím, pomôžte nám ju šíriť, aby sme vyzbierali čo najviac podpisov. Bezohľadné správanie na cestách musí skončiť.“

Tragická nehoda počas tréningu

„Toto je posledná kvapka‼️ 24-ročný vynikajúci cyklista, Adrián Babič, bol včera na mieste mŕtvy. Počas tréningu ho zrazil ďalší bezohľadný vodič, jeden z mnohých, ktorí nedokážu tolerovať cyklistu ako plnohodnotného účastníka cestnej premávky. Spolu s priateľmi, cyklistami, spúšťame petíciu za okamžitú zmenu cestného zákona tak, aby sa aj cyklisti mohli na slovenských cestách cítiť bezpečne. Sme jedna z posledných krajín EÚ 🇪🇺 , ktorá nemá v zákone definované bezpečné obiehanie cyklistov. Pamätám si, že v roku 2017 sme s Ďuro Droba chceli predložiť zmenu cestného zákona, ktorá stanovila 1,5 metrový odstup od cyklistu pri predbiehaní. Vlastný poslanecký klub nás prinútil novelu stiahnuť. Padali argumenty: kvôli dvom mŕtvym cyklistom si predsa nebudeme proti sebe štvať 2 milióny vodičov‼️‼️ Slovenské cesty sú pre cyklistov nebezpečné. A nie je to šírkou ciest. Každý, kto si to mylne myslí, by si mal prísť pozrieť aké úzke sú cesty v Belgicku, v Bruseli a ako sa napriek tomu cítia cyklisti bezpečne. Vodiči ich tolerujú, lebo zákon cyklistov chráni. Adrián Babič bol nesmierne talentovaný cyklista. Bol deaf olympionikom. Mal pred sebou obrovskú športovú budúcnosť. Okrem toho bol synom a priateľom. Pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť.
Je mi z toho smutno😢.“

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices