zdravotne postihnuti
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Európski poslanci dali poslednú zelenú európskemu preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím a európskemu parkovaciemu preukazu pre osoby so zdravotným postihnutím.

Nové pravidlá, prijaté 613 hlasmi za, 7 proti a 11 sa zdržalo hlasovania a ktoré už schválili Parlament a Rada, zavedú celoeurópsky preukaz zdravotného postihnutia, aby sa zabezpečilo, že osoby so zdravotným postihnutím budú mať rovnaký prístup k preferenčným podmienkam, ako napríklad zľavnené alebo nulové vstupné, prednostný prístup a prístup na vyhradené parkovisko.

Obe karty umožnia svojim držiteľom, ako aj ich sprievodcom a asistenčným zvieratám prístup k takmer rovnakým podmienkam ako držiteľom národnej karty. Nové pravidlá sa budú vzťahovať len na krátkodobé pobyty, s výnimkou držiteľov preukazu, ktorí sa presťahujú do iného členského štátu kvôli programu mobility, ako je Erasmus+.

Európsky preukaz zdravotného postihnutia

Európsky preukaz zdravotného postihnutia sa bude vydávať vo fyzickom formáte, a ak bude k dispozícii, v digitálnom formáte a bude sa vydávať a obnovovať bezplatne. V závislosti od krajiny môžu byť za stratu a poškodenie karty účtované poplatky.

Európska parkovacia karta pre osoby so zdravotným postihnutím

Európska parkovacia karta pre osoby so zdravotným postihnutím bude vydaná vo fyzickej podobe. Krajiny EÚ však boli vyzvané, aby vydávali kartu aj v digitálnom formáte. Taktiež sa budú môcť rozhodnúť účtovať poplatok za administratívne náklady na vydanie a obnovenie karty.

Prístup k informáciám

Smernica vyžaduje, aby krajiny EÚ a Komisia zvyšovali povedomie občanov o preukazoch, a to aj vytvorením centrálnej európskej webovej stránky. Táto webová stránka bude prepojená s vnútroštátnymi webovými stránkami, ktoré budú obsahovať informácie o tom, ako získať, používať a obnoviť tieto preukazy a informácie o s nimi spojených zvýhodnených podmienkach.

Štátni príslušníci tretích krajín v EÚ

Viac..  Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Parlament tiež schválil dočasnú dohodu medzi Parlamentom a Radou o rozšírení platnosti preukazov pre osoby so zdravotným postihnutím a parkovacích preukazov EÚ na štátnych príslušníkov tretích krajín s legálnym pobytom v EÚ, pričom 607 hlasovalo za, 8 hlasovalo proti a 17 sa zdržalo hlasovania. Tento návrh rozširuje platnosť preukazov na štátnych príslušníkov tretích krajín s legálnym pobytom v členských štátoch vrátane žiadateľov o azyl a osoby bez štátnej príslušnosti a ich osobných asistentov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť.

Vyhlásenie spravodajkyne

Spravodajkyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, SK) povedala: „EÚ sa musí zasadzovať za rovnaké práva pre osoby so zdravotným postihnutím v rámci EÚ. Som obzvlášť hrdá na to, že preukazy teraz budú pokrývať pobyty dlhšie ako tri mesiace, takže zdravotne postihnutí občania budú mať prístup k preukazom aj vtedy, keď študujú v zahraničí. Význam európskeho preukazu zdravotného postihnutia presahuje len uľahčenie cestovania; stelesňuje záväzok EÚ zabezpečiť voľný pohyb pre všetkých Európanov.“

Ďalší postup

Dohodnuté znenie bude teraz musieť formálne prijať aj Rada pred uverejnením v Úradnom vestníku Európskej únie a nadobudnutím účinnosti. Prijatím tejto legislatívy Parlament reaguje na očakávania občanov v oblasti nediskriminácie, rovnosti a kvality života a inkluzívnych trhov práce ako sú vyjadrené v návrhoch 29 a 14 záverov Konferencie o budúcnosti Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices