hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Slabé ambície Slovenska pre boj za klímu môžu byť premrhanou príležitosťou na rozvoj krajiny

👉
Ako dosiahneme naše klimatické ciele? O tom rokovali líderky a lídri európskych krajín na summite v Bruseli. Premiér Eduard Heger sa z neho práve vrátil domov, a mrzí ma, že pozícia Slovenska bola opäť málo ambiciózna pre záchranu klímy.
❗Premiér Heger správne hovorí, že potrebujeme udržať konkurencieschopnosť a chrániť ľudí ohrozených energetickou chudobou. No Slovensko, žiaľ, doteraz v energetike podporovalo dlhodobo nákladnejší a klíme priťažujúci fosílny plyn.
✅Slovensko musí dať na prvé miesto rozvoj energetickej efektívnosti a zelenej energie. Prečo? Pretože je to spôsob ako pomôcť aj našim najmenej rozvinutým regiónom. Realita je taká, že keď citlivo k prírode využijeme potenciál energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov, aj najmenej rozvinuté regióny, ako napríklad Zamagurie, by namiesto dovozu energie mohli na jej predaji zarábať.
☝Verím, že premiér Heger spraví všetko pre to, aby sa Slovensko zaradilo medzi najrozvinutejšie krajiny. A to znamená aj vnímať klimatickú krízu aj ako príležitosť pre rozvoj krajiny. V súčasnosti namiesto toho podceňujeme ohrozenie zmenou klímy.
📣Aj preto očakávam, že ako Slovensko prinesieme k európskemu stolu ambiciózne národné ciele zníženia emisií do roku 2030 namiesto výhovoriek. Konkrétne znížiť emisie do roku 2030 o 65 percent. Veď už v súčasnosti sme na vyše 40 percentách. Pre porovnanie, Dánsko, ktorého štartovacia pozícia je horšia ako slovenská, plánuje dosiahnuť zníženie o 70 percent. Ľudia aj príroda v Dánsku to pocítia. Klíme pomôžu aj výrazné investície do obnovy budov, ktoré sú súčasne riešením aj pre energetickú chudobu a znečistenia ovzdušia
⚠Špeciálne dôležité bude aj či sa Slovensko postaví za sprísnenie kritérií pre využitie biomasy a ďalších zelených energií. Musíme totiž zabrániť tomu aby sa zo snahy o ochranu klímy stal európsky biomasaker a ochrániť aj naše lesy.
🌍Bol by som rád, keby bolo Slovensko ambicióznejšie vo svojich klimatických cieľoch a ich presadzovaní ako v Bruseli, tak doma. Jeden z dôvodov je boj s klimatickou krízou, ktorá ohrozuje životy a zdravie ľudí. Druhým dôvodom je však šanca na ekonomický rozvoj, modernizáciu krajiny, energetickú nezávislosť od krajín ako je Rusko a riešenie energetickej chudoby.
⏳Bol by som veľmi nerád, keby sme túto šancu premárnili, v súčasnom globalizovanom svete si to takpovediac nemôžeme dovoliť.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices