Europoslanec Ivan Štefanec a starosta obce Rudno nad Hronom Marián Šurjanský. PHOTO: I. Štefanec

Ivan Štefanec: Obce musia mať pri protipovodňovej ochrane nielen povinnosti ale aj financie

Protipovodňová ochrana obcí musí byť komplexnejšia a najmä je potrebné poskytnúť samosprávam oveľa viac financií a kompetencií. Konštatoval to europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH) počas návštevy obce Rudno nad Hronom, ktorá bola nedávno postihnutá záplavami, pri ktorých zomrel jeden človek.

„Takýmto tragédiám by sa dalo vyhnúť, ak by obce, spoločne s povinnosťami dostali od štátu aj dostatok finančných prostriedkov na údržbu existujúcich zariadení a výstavbu nových. Aj v európskom Fonde obnovy je dostatok priestoru na to, aby sa situácia v tejto oblasti zlepšila. Rozhodnutie však musí urobiť vláda Slovenskej republiky,“ uviedol Štefanec.

„Nielen Rudno nad Hronom, ale aj mnohé ďalšie podhorské obce sú každoročne ohrozované záplavami. Údržba protipovodňových zariadení je finančne mimoriadne náročná a malé obce často nemajú prostriedky ani na jej spolufinancovanie. Pomohlo by ak by štát k tomuto problému pristupoval oveľa zodpovednejšie a plnil si svoje povinnosti namiesto toho, aby ich hádzal na samosprávy,“ konštatoval starosta obce Marián Šurjanský ( KDH).

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

O mam

Consent choices