rada
PHOTO: © European Union

I. Korčok: Francúzske predsedníctvo Rady EÚ v prvom polroku 2022 má našu plnú podporu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok rokoval v stredu (9. júna 2021) v Paríži so štátnym ministrom pre európske záležitosti Clémentom Beauneom. Partneri sa venovali bilaterálnym vzťahom Slovenska a Francúzska, Konferencii o budúcnosti Európy, ale aj nadchádzajúcemu francúzskemu predsedníctvu Rady EÚ, či rozširovaniu.

Strategické partnerstvo Slovenska a Francúzska sa odzrkadľuje v dobrej dynamike našich bilaterálnych vzťahov, ale aj v množstve francúzskych podnikateľských subjektov pôsobiacich na Slovensku. „Máme záujem nielen na ďalšom posilňovaní spolupráce v hospodárskej oblasti, ale aj na užšej koordinácii našich pozícií v oblastiach spoločného záujmu, a to najmä s blížiacim sa s francúzskym predsedníctvom,“ uviedol minister.

Predmetom diskusie bola aj nedávno spustená Konferencia o budúcnosti Európy. Minister I. Korčok informoval o otvorení Konferencie na Slovensku slávnostným stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov SR a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR 9. mája na Bratislavskom hrade a prijatím spoločnej deklarácie. „Konferencia nám ponúka príležitosť priblížiť občanom EÚ, jej politiky a fungovanie, avšak zároveň nám umožní aj viesť s nimi užitočné diskusie o tom, ako by mohla EÚ v budúcnosti vyzerať. Zdôraznil som, aké dôležité je, aby sa o EÚ diskutovalo tak, aby to nebola tradičná debata, keď politici hovoria občanom, ako si veci predstavujú. Naopak, pýtať sa a diskutovať majú bežní ľudia,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Partneri ocenili uskutočnenie strategickej diskusie k západnému Balkánu počas májového zasadnutia Rady pre zahraničné veci v Bruseli, ktoré sa konalo na podnet ministra I. Korčoka. V oblasti zahraničnopolitických tém prebehla diskusia aj k situácii v Bielorusku. Partneri zhodnotili, že vzťahy sa nevyvíjajú dobre. Vývoj situácie v Bielorusku označili za veľmi znepokojivý a zhodli sa na potrebe koordinovaných spoločných krokov voči bieloruskému režimu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices