Korcok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: MZVaEZ SR.

Minister Korčok: Slovensko sa bude uchádzať o členstvo vo Výkonnej rade UNESCO

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, a zároveň predseda Slovenskej komisie pre UNESCO, Ivan Korčok počas rokovania s námestníkom generálnej riaditeľky UNESCO Xing Qu v Paríži potvrdil vo štvrtok 10. júna záujem Slovenska kandidovať za člena Výkonnej rady Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru UNESCO na roky 2023 – 2027. „Slovensko by sa tak v prípade zvolenia stalo jednou z 58 krajín, ktoré dohliadajú nad chodom organizácie a určujú smerovanie jej programov a priorít,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Výkonná rada UNESCO je hlavným rozhodovacím orgánom organizácie, ktorá má vo svojom mandáte aktuálne témy, akými sú podpora vedy, výskumu a inovácií, ochrana biodiverzity, globálne vzdelávanie, ľudské práva, sloboda tlače a bezpečnosť novinárov, etika umelej inteligencie, či ochrana kultúrneho a prírodného dedičstva.

Minister Ivan Korčok pri svojej prvej návšteve v UNESCO taktiež pripomenul kandidatúru Slovenskej republiky do Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva, do fungovania ktorého sa Slovensko aj v súčasnosti aktívne zapája na odbornej úrovni. Slovensko sa uchádza o členstvo v prestížnom medzivládnom výbore na roky 2022 až 2026.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Rokovanie ministra Korčoka v sídle UNESCO sa uskutočnilo v rámci dvojdennej návštevy Paríža spojenej s otvorením podujatia „Mesiac slovenskej kultúry vo Francúzsku: Bratislava – Paríž – Košice – Marseille“. Pri tejto príležitosti minister Korčok slávnostne otvoril koncert skupiny Janoska Ensemble v kostole Madeleine v centre Paríža a v sídle UNESCO inauguroval výstavu diel slovenských študentov z Akadémie umení v Banskej Bystrici, z Technickej univerzity v Košiciach a z Vysokej  školy výtvarných umení v Bratislave.

O mam

Odporúčame pozrieť

Blanár: Zvolenie Slovenska do VR UNESCO je potvrdením našej silnej expertízy a reputácie 

Slovenská republika bola 15. novembra 2023 počas 42. zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO v Paríži zvolená …

Consent choices