Veronika Remišová zdroj: FB Veronika Remišová

V. Remišová: Rozvoj turizmu v prihraničných regiónoch s Českom dostane viac ako 1,8 milióna eur

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR  vyhlásilo výzvu, ktorá podporí rozvoj kultúrneho a prírodného dedičstva a prinesie návštevníkom prihraničných oblastí Slovenska i Česka kvalitnejší turizmus. V rámci výzvy je možné získať na jeden projekt nenávratný finančný príspevok vo výške minimálne 200 000 eur a to do 15. októbra 2021.

“Prihraničné regióny majú veľký potenciál pre rozvoj turizmu a šance prilákať turistov zo susedných krajín na jednodňové, ale i dlhšie pobyty. Na to, aby tieto možnosti regióny mohli naplno využiť a aby boli prínosom tiež pre miestnu ekonomiku, potrebujú mať vybudované kvalitné zázemie pre cestovný ruch. Od starostlivosti o pamiatky, cez turistickú infraštruktúru až po moderné a dostupné služby. Práve na podporu týchto oblastí sa sústredí najnovšia výzva z nášho programu INTERREG SK – CZ,” vyhlásila ministerka investícií Veronika Remišová, ktorej rezort program spravuje.

Výzva v rámci nadnárodnej spolupráce INTERREG Slovenská a Česká republika bola vyhlásená v rámci špecifického cieľa 2.1 Zvýšenie atraktívnosti kultúrneho a prírodného dedičstva pre obyvateľov a návštevníkov cezhraničného regiónu, v rámci prioritnej osi 2. KVALITNÉ ŽIVOTNÉ PROSTREDIE.

Týka sa trnavského, trenčianskeho a žilinského kraja. V Českej republike ide od Juhomoravský, Zlínsky a Moravskosliezky kraj. Výzva je uzatvorená a určená pre štátne inštitúcie, samosprávy, organizácie zriadené štátom, samosprávou, vyšším územným celkom, ale aj mimovládne a neziskové organizácie, záujmové združenia právnických osôb, Európske združenia územnej spolupráce.

Podporené aktivity majú zvýšiť kvalitu cestovného ruchu v oboch krajinách a priniesť úžitok turistom aj obyvateľom daných regiónov. 

Môže ísť napríklad o:

  • investičné aktivity zamerané na zlepšenie technického stavu prírodných a kultúrnych pamiatok cezhraničného významu,
  • investičné a neinvestičné aktivity na zlepšenie prístupu k prírodným a kultúrnym pamiatkam, vrátane oddychových zón,
  • budovanie cyklistických ciest a turistických chodníkov s cieľom lepšie prepojiť kultúrne a prírodne významné lokality v cezhraničnom regióne,
  • spájanie viacerých objektov kultúrneho a prírodného dedičstva ako ucelených produktov pre návštevníkov.
Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Indikatívna výška finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ vyčlenených na výzvu je 1,89 milióna eur. Žiadosti o nenávratný finančný príspevok je možné v rámci tejto výzvy predkladať do 15. októbra 2021.

“Rozvoj susedskej spolupráce, a to nielen v oblasti turizmu, patrí medzi priority Slovenskej republiky i Európskej únie. V programoch cezhraničnej spolupráce INTERREG máme silný nástroj, ako budovanie dobrých vzťahov so susednými štátmi posilniť a rozvíjať tak, aby to bolo v prospech ľudí v prihraničných regiónoch,” dodala vicepremiérka Remišová.

Programy INTERREG sú doplnkom hlavných európskych programov a určené sú na hlbšiu  spoluprácu v špecifických oblastiach. Program INTERREG V-A Slovenská a Česká republika je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 90,1 milióna eur. Je určený na skvalitňovanie spolupráce v prihraničných oblastiach medzi Slovenskou a Českou republikou a poskytuje podporu v štyroch prioritných osiach – využívanie inovačného potenciálu, kvalitné životné prostredie, rozvoj miestnych iniciatív a technická pomoc.

V práci programového obdobia 2014 – 2020 bolo k 31.12. 2020 zazmluvnených 122 projektov v hodnote 67,5 milióna eur.

Viac informácii o výzve: https://www.sk-cz.eu/sk/vyzvy/prioritna-os-2/2019-2/425-vyzva-na-predkladanie-ziadosti-o-nfp-c-interreg-v-a-sk-cz-2021-14

O mam

Odporúčame pozrieť

Pán minister, neohrozujte živobytie pracovníkov platforiem, vyzýva Miriam Lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby odmietol …

Consent choices