migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia poskytne Turecku na migrantov ďalšie 3 miliardy eur

Vedúci predstavitelia Európskej únie (EÚ) v piatok schválili plány poskytnúť Turecku ďalšie 3 miliardy eur na ďalšie poskytovanie pomoci sýrskym utečencom na jeho území a na pomoc „krajine polmesiaca“ pri zlepšovaní hraničných kontrol. Ako uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová, plán vypracovala Európska komisia a čoskoro ho formálne schvália.

V roku 2015 vstúpilo do Európskej únie viac ako milión migrantov. Mnohí utiekli pred konfliktmi v Sýrii a Iraku, pričom ich prechod Tureckom následne ochromil zariadenia pre migrantov na gréckych ostrovoch a spôsobil jednu z najväčších politických kríz v EÚ.

Aby Turecko zastavilo odchod ľudí z jeho územia, EÚ ponúkla krajine 6 miliárd eur a perspektívu zrýchlených rozhovorov o členstve v EÚ spolu s bezvízovým stykom. Európska komisia medzičasom poslala Turecku väčšinu finančných prostriedkov, napriek tomu, že prístupové rokovania sa však zastavili a Turecko stále nesplnilo niekoľko kritérií na zabezpečenie bezvízového styku.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Podľa odhadov sa na území Turecka momentálne nachádza približne 3,7 milióna utečencov zo Sýrie a státisíce z Libanonu a Jordánska.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices